Hälsa

9 tecken på att du äter för lite kolhydrater

Känner du dig ofta trött, uppsvälld och har dålig andedräkt? Det kan bero på att du äter för lite kolhydrater. Nedan listar vi nio tecken på att din kost innehåller för lite kolhydrater och hur du ska tänka kring deras plats i din kost.

Foto: Unsplash

Trots att kolhydrater är viktiga för oss är det vanligt att plocka bort dem ur kosten av hälsoskäl eller för att minska i vikt. I själva verket finns det olika typer av kolhydrater som funkar på lite olika sätt, och det viktigaste är inte att undvika dem utan helt enkelt att äta rätt sort.

Olika typer av kolhydrater

Kolhydrater är ett gemensamt namn för stärkelse, kostfiber och sockerarter. De är vår viktigaste källa till energi och bryts ner i kroppen till sockerarten glukos som är viktig för våra celler.

Våra hjärnor använder glukos som bränsle men det är viktigt att välja rätt sorts kolhydrater. Här ingår fullkornsvarianter av bröd, pasta och flingor och fiberrik mat som grönsaker, frukt och baljväxter.

Däremot ska man så gott det går undvika kolhydrater från läsk, godis, glass och bakverk. Att äta mycket mat med siktat mjöl och mycket socker i är inte heller det bästa valet av kolhydrater för din kropp.

Hur mycket kolhydrater ska man äta?

45-60 procent av energin vi får från maten bör komma från kolhydrater. Äter man 2000 kilokalorier om dagen motsvarar då kolhydraterna mellan 250 och 300 gram.

9 tecken på att du äter för lite kolhydrater

  • Du känner dig ofta trött

Eftersom kolhydraterna fungerar som bränsle för din kropp och dina muskler finns det en stor risk att du känner dig trött och orkeslös ifall du äter för lite.

  • Dina träningspass känns tuffare

Om du äter för lite kolhydrater kan också träningen bli tuffare och svårare att orka sig igenom. Detta då du gett dina muskler för lite energi.

  • Du har hjärndimma

Eftersom kolhydraterna är viktiga för hjärnans funktion kan du känna att det bir svårare att koncentrera dig, att tänka klart och göra klart uppgifter. Hjärnan kan inte lagra glukos, som är det kolhydraterna omvandlas till, och behöver detta kontinuerligt från blodomloppet.

  • Du känner dig uppsvälld

Fullkorn, frukt och grönsaker består av fibrer som är viktiga för magen. Om du äter för lite av dessa kan det påverka din matsmältning och göra dig uppsvälld och gasig.

  • Din vikt är ostabil

Att ta bort kolhydrater kan göra det enklare för dig att gå ner i vikt, men det är ofta inte hållbart i längden, och du går lätt upp i vikt så snart du börjar äta kolhydrater igen. Satsa hellre på att utesluta tomma kolhydrater utan näring och motionera mer för att hitta en hållbar viktnedgång.

  • Du är hungrig efter att du ätit

Du kan också känna dig mer hungrig om du inte äter kolhydrater, trots att du precis ätit. Det kan göra att du får mer ostabilt blodsocker och kan leda till att du istället överäter senare.

  • Du får dålig andedräkt

När man tar bort alla kolhydrater ur kosten kan detta också leda till dålig andedräkt. Det beror på att kroppen går in i ett läge som kallas “ketosis”, då bristen på kolhydrater leder till att kroppen börjar bryta ner fett istället.

  • Du är sugen på sötsaker

Blodsockerfallen kan leda till att du får ett ökat sötsug, och det kan bli svårare att stå emot godsaker.

  • Du har ofta huvudvärk

Av samma anledning kan du också få huvudvärk eller migrän. Det är en vanlig biverkning för dem som väljer att äta en kost som innehåller inga, eller få, kolhydrater.

Källa: Glamour, Livsmedelsverket

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!