I takt med att fler och fler blir överviktiga är det också många som har svårt att bli av med sina extrakilon. I en ny brittisk dokumentär har experter tittat närmre på anledningarna till att problem med övervikt ökar.
Sjuklig övervikt är ett växande hälsoproblem i västvärlden. Idag klassas drygt hälften av Sveriges vuxna befolkning som överviktiga eller feta. I den brittiska dokumentären “Sanningen om fetma” som visas på SVT i veckan undersöker programmet möjliga faktorer bakom det ökande problemet med övervikt hos befolkningen.
De fem främsta skälen till växande övervikt
Våra gener gör det svårare
I tider då mat varit en bristvara gynnades människan av att kunna lagra extra fettreserver. Av den anledningen har fettlagrande gener haft en evolutionär fördel, något som idag kan riskera att istället bli en nackdel.
Skräpmaten är lättillgänglig
Idag är det oerhört lätt för många av oss att få tag på snabb och onyttig mat. Snabbmat har i genomsnitt 65 procent mer energi än hemlagad mat och studier visar också att personer som bor i områden med många snabbmatsställen löper dubbelt så stor risk att bli feta.
Vi äter mer än vi tror
Enligt forskning har vi också en tendens att underskatta hur mycket vi får i oss. I genomsnitt tror vi att vi äter ungefär 17 procent färre kalorier än vi gör. Vi har också en tendens att överskatta hur mycket vi förbränner när vi tränar.
Vi äter för sent
Dagens största mål bör intas mitt på dagen – iallafall om vi ska fråga våra kroppar. Idag äter de flesta istället en stor middag ganska sent på kvällen, och avslutar gärna med lite snacks i soffan. Det leder dock till att maten lättare lagras som fett.
Vi har fått sämre tarmflora
Våra tarmbakterier påverkar hälsan på en rad olika sätt, bland annat kan de påverka vår kroppsvikt. En rik tarmflora med olika sorters bakterier är det bästa för ett bra midjemått. Lyckligtvis går den att påverka, bäst genom att äta mer fibrer!
Här kan du titta på dokumentären.
Källa: SVT