Ett fall av apkoppor, eller monkeypox, har nu rapporterats i Sverige – men vad är egentligen apkoppor? Här är allt du behöver veta om sjukdomen.
Förra veckan beslöt regeringen att apkoppor skulle klassas som allmänfarlig sjukdom i Sverige. Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika och under våren har ett tiotal fall rapporterats in från Europa – varav ett i Sverige.
“Personen i Sverige som har bekräftats vara infekterad med viruset är inte allvarligt sjuk, men har fått vård. Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu”, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.
Hur smittar apkoppor?
Apkoppor smittar vanligtvis från djur till människa, men sexuella kontakter utgör en risk. Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms smittan inte som högsmittsam eftersom det krävs nära kontakt krävs för att den ska överföras.
Klara Sondén, infektionsläkare vid Folkhälsomyndigheten, berättar för Aftonbladet hur apkoppor sprider sig i Europa i dagsläget:
“Det som vi ser nu i Europa är att sjukdomen verkar sprida sig sexuellt och det är nytt att man rapporterar den typen av spridning. Det verkar vara den övervägande spridningsvägen just nu i det här pågående utbrottet. Flera länder har rapporterat att det finns en övervikt bland de smittade fallen hos personer som klassar sig själva som män som har sex med män.”
Symtom vid apkoppor
Enligt Vårdguiden orsakar apkoppor vätskefyllda blåsor på den del av huden som haft kontakt med viruset och symtomen uppstår efter fem till 21 dagar efter denna kontakt.
- Blåsorna uppstår vanligtvis kring könsorganen, ändtarmsöppningen eller munnen, men hos en del sprider sig blåsorna till andra delar av kroppen.
- Blåsorna kan klia eller göra ont.
- Det flesta känner sig också sjuka med feber och svullna lymfkörtlar.
Värt att notera är att de fall som har rapporterats i Europa under våren inte har varit dödliga:
“Det vi ser nu i Europa är en mild sjukdom”, säger Sondén till Aftonbladet. “Det finns inga rapporter om dödsfall eller kritiskt sjuka individer utan det rör sig om milda besvär.”
Källa: Aftonbladet, Vårdguiden, Folkhälsomyndigheten