Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Bilden som ger oss klimatångest deluxe – visar två miljarder ton smält is på Grönland

Att klimatet är under ett stort hot vet vi alla, ändå får vissa händelser och bilder oss att nästan sätta andan i halsen när de dyker upp i våra flöden. Denna, vid första anblick vackra naturbild visar hur två miljarder ton is ser ut när den smält – på tok för tidigt.

Bilden ovan föreställer alltså slädhundar med turkost isvatten upp till knäna – på en plats där det vanligtvis ligger ett tjockt istäcke. Bilden är tagen av den danska forskaren Steffen Olsen som fångade ögonblicket under ett rutinuppdrag på Grönland. Nu har bilden blivit viral på grund av det tydliga budskapet den osar: Ett klimat som ballat ur!

Expressen skriver att 40 % av den is som förväntades smälta under hela sommaren redan smält och att vi nu troligen står inför ett år med rekord när det kommer till smält is. Forskare på Grönland har redan förutspått denna utveckling och menar att effekten är växande. Ju mer is som smälter tidigt om sommaren – ju mer is som även smälter fram mot hösten.

Foto: Stefan M. Olsen/TT Nyhetsbyrån
Källa: Expressen

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!