Storkok – Sötpotatisgryta
Grytor hör hösten till samtidigt som det är värsta bästa grejen när du vill laga mycket mat på samma gång. Lassa upp sötpotatisgryta med aubergine, kokosmjölk och jordnötssmör i lunchlådorna och dina kollegor kommer sucka avundssjukt.
4 portioner, tillagningstid: ca 75 minuter
1 aubergine
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
olja till stekning
1 msk röd currypasta
2 sötpotatisar, skalade och tärnade
1 burk kokosmjölk
200g passerade eller krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
riven ingefära (en bit på ca 5 cm)
0,5 dl vin (jag har testat med både vitt och rött vilket båda funkade prima, men för alkoholfritt alternativ kan du använda matlagningsvin eller extra limesaft)
2 msk jordnötssmör
1 dl röda linser
1 lime (halva till grytan och halva till servering)
färsk koriander
salt och peppar
Till Kokosriset
jasminris
1 burk kokosmjölk
0,5 dl kokosflingor
1. Börja med att skiva auberginen i centimetertjocka runda skivor. Strö över salt och ställ åt sidan (detta är för att vattna ur dem).
2. Hacka lök och vitlök och tärna sötpotatisen. Fräs currypastan i 30 sekunder i olja. Tillsätt lök och vitlök och fräs i några minuter på medelvärme tills de är mjuka och glansiga.
3. Tillsätt sötpotatis, kokosmjölk, passerade/krossade tomater, buljongtärningen, vinet och sedan linserna. Tillsätt även riven ingefära, 2 msk jordnötssmör, saften från en halv lime och ett par matskedar hackad färsk koriander. Låt småputtra tills sötpotatisen och linserna är mjuka, ca 40 minuter. Tillsätt vatten eller mer passerade tomater om grytan blir för tjock.
4. Koka riset enligt förpackningen, men byt ut 2 dl vatten mot kokosmjölken och tillsätt kokosflingorna. Du ska alltså koka riset i både vatten och kokosmjölk.
5. Torka av vattnet från aubergineskivorna med hushållspapper och stek dem i olja på medelhög värme. De är klara när de är genomstekta och mjuka och har färg på båda sidor. Lägg ner dem i sötpotatisgrytan och smaka av alltihop med salt och peppar.
6. Servera sötpotatisgrytan med kokosriset, färsk koriander och en limeskiva.
→ Ps. Om du tycker att det är bökigt att steka auberginen på sidan av så kan du tärna den och tillsätta den samtidigt som sötpotatisen. Det är också asgott, men inte riktigt lika!
→ Ps 2. Går utmärkt att äta med vanligt ris, råris och couscous också – men kokosriset är typ det godaste du någonsin kommer ha haft i din mun. Lovar.
Foto: flora.metromode.se