År 1967 var Kathrine Switzer den första kvinnan att genomföra Boston Marathon. Att hon knappt tog sig över mållinjen den gången hade ingenting med hennes form att göra – arrangörerna och andra löpare försökte förhindra henne från att springa. Nu 50 år senare stod 70-åriga Kathrine på startlinjen igen, för allas rätt till att springa.
Foto: Flickr & All Over Press
Källa: Runner’s World
I måndags den 17:e april gick startskottet för ett av världens mest kända maratonlopp, Boston Marathon. Boston-debutanterna Geoffrey Kirui och Edna Kiplagat var snabbast över mållinjen, men den löpare som fick allra mest uppmärksamhet var Kathrine Switzer som redan för 50 år sedan sprang det prestigefyllda loppet. Då, 1967, anmälde hon sig som “K.V. Switzer” för att arrangörerna inte skulle förstå att hon var kvinna, eftersom loppet bara var tillåtet för män. Kathrine startade och lyckades ta sig i mål, trots att tävlingsledaren försökte slita av hennes nummerlapp och få henne att avbryta loppet. Kathrine var fast besluten om att kvinnor bör få tävla och springa långlopp på samma villkor som män – en hjärtefråga som hon har fortsatt att kämpa för sedan dess.
När den 70-åriga maratonlegenden återvände till årets Boston Marathon gjorde hon det tillsammans med medlemmar i nystartade organisationen 261 Fearless, där “261” syftar på numret som prydde Kathrines nummerlapp för 50 år sedan. Kathrine bar såklart samma nummer även i år – men den här gången sprang hon med andra kvinnor, fick möta folkets jubel istället för arga arrangörer och hon genomförde loppet på 4:44:31. Heja Kathrine!