Kortare karantänstid och undantag för vissa grupper – här är de nya förhållningsreglerna för dig som har insjuknat i covid eller bor tillsammans med någon som är sjuk.
Den höga smittspridningen i Sverige innebär ett problem för de som måste vara fysiskt närvarande på jobb och skola – inte minst för samhällsviktig verksamhet. På grund av detta har Folkhälsomyndigheten nu ändrat förhållningsreglerna för att stanna hemma när man själv eller någon i ens hushåll är sjuk.
Karantänstid kortad från sju till fem dagar
Tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom.
Förutom detta behöver du som har bekräftad covid endast stanna hemma i fem dagar – förutsatt att du under de sista två dagarna är helt återställd och feberfri.
Du behöver inte stanna hemma från arbete eller skola när någon i ditt hushåll är sjuk om:
- Du har vaccinerats med en påfyllnadsdos – med andra ord fått din tredje dos.
- Om du har haft covid någon gång under de senaste tre månaderna.
- Om du innehar en nyckelfunktion inom samhällsviktig verksamhet, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs – arbetsgivare informerar de som berörs av detta.
Nya rekommendationer för testning
Förutom reglerna för karantän ändras även rekommendationerna kring testning: Den som har fått ett positivt provsvar med ett antigensjälvtest (även kallat snabbtest) bör betrakta sig som smittad och behöver inte följa upp med ett pcr-test.
“Du som kan vara hemma behöver inte testa dig, det gäller från och med nu. Låt någon annan få ta det testet, som förskolepersonal, så de kan återgå till sin arbetsplats”, säger Sara Byfors till Svd.
Källa: SvD, Folkhälsomyndigheten