Med de här 8 ingredienserna kan du fixa nyttiga och goda middagar – hela veckan
Här är åtta ingredienser som du alltid bör ha hemma färdiga att kombinera med varandra under veckan för att slippa middagspanik.
Läs mer:
8 supersnabba och nyttiga recept på matlådor.
Buddha bowls – 5 recept på nyttiga matlådor för hela veckan.
3 snabba och nyttiga (och billiga) vardagsrecept med bönor.
Så gör du mättande, goda och nyttiga lunchsallader med våra 5 bästa knep!
Vegetarisk Pad Thai med sötpotatis – ett måste i veckans matlådor.
Het vegetarisk shakshuka med pocherat ägg.
Ugnsrostade grönsaker
Ett superenkelt sätt att få fram massor av smak ur grönsakerna, utan att behöva göra mer än att dela i bitar (som får laga sig själv med olivolja och kryddorpå en plåt i ugnen). Potatis, morötter, palsternacka, lök, paprika, sötpotatis och zucchini är några exempel på ugnsvänliga godsaker. Gör ett stort lass, perfekt att ha på lut i kylen.
Fotograf: Unsplash
Zoodles
Med en grönsakssvarv, spiralizer eller mandolin (en potatisskalare funkar också!) kan du fixa dina egna zoodles, det vill säga nudlar av zucchini. Ett gott, grönt och näringsrikt alternativ till vanliga nudlar och pasta. Ha några zucchinis redo i kylen. Enklaste rätten gör du genom att kopiera Gwyneth Paltrows snabba middagsrecept med zoodles.
KÖPFotograf: Unsplash
Quinoa
Koka en stor sats av de här näringsrika och proteinfyllda grynen, dela upp i portionsförpackningar och lägg i kylen eller frysen.
Fotograf: Unsplash
Biffar
Både ugnsrostade grönsaker och zoodles smakar utmärkt tillsammans med biffar eller bullar, antingen gjorda av köttfärs eller en vegetarisk variant. Vad sägs om de här rödbetsbiffarna? Att fylla frysen med ett gäng biffar gör att du alltid har färdig middagsmat, bara att tina upp och servera.
500 gram rödbetor
2 ägg
1,5 msk majsstärkelse
1 gul lök
1 – 2 klyftor vitlök
1 tsk mald ingefära
1 krm salt
1 krm peppar
Extra sting: 1/2 tesked chiliflakes
- Riv rödbetor och lök grovt med rivjärn. Häll i bunke.
- Blanda ner ägg och majsstärkelse i smeten och rör runt.
- Pressa ner vitlök (efter styrka) och häll i mald ingefära.
- Salta och peppra smeten. Tillsätt eventuellt chiliflakes för extra sting.
- Stek mindre biffar i en klick smör på hög värme i stekpanna – några minuter per sida.
- Biffarna är redo att serveras när de fått fin färg och yta.
Hemgjord pesto
En riktigt god pesto slår det mesta. Att köpa en färdig burk är visserligen enkelt men att göra den själv ger både mer valmöjligheter och godare smak – det är dessutom väldigt enkelt. Testa Sandra Beijers persiljepesto att ha i pasta, på smörgås, på varma mackor, drizzla över sallad, gör en ristotto etc, you name it. Häll upp i en burk och förvara i kylen.
Du behöver:
1,5 dl valnötter
0,5 dl pinjenötter
2 krukor persilja
3 vitlöksklyftor
salt (en halv tesked ungefär)
1 dl parmesan
1 dl olivolja
Mixa alla ingredienser utom olivoljan. Häll sedan i olivoljan allt eftersom medan du fortsätter mixa.
Fotograf: Cookie and Kate
Grekisk eller turkisk yoghurt
Ät en skål till frukost med grov müsli och bär, använd den som bas i dressingar, grytor och såser – och ringla honung över till dessert. Krämig och mättande, tack vare det höga proteininnehållet.
Fotograf: Unsplash
Ägg
Ägg är en grym näringskälla, rik på protein, viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler. Att ha ett gäng ägg hemma är en bra idé när middagsinspirationen tryter! Gör en omelett eller testa något av dessa 7 goda recept! Vi säger bara – bakat ägg med tomat och spenat!
KÖPFotograf: Countryliving.com
Frysta grönsaker och örter
Ladda frysen full med grönsaker, det går alldeles utmärkt att äta frysta ärter, broccoli och spenat istället för färska grönsaker.
Ett annat tips är att frysa in örter som du kan använda i dressingar och andra såser. Alla örter funkar (till exempel basilika, dill, mynta och persilja) och för bästa smak mixar du dem till en puré och fryser in i iskuber.