Vill du få in mer vegetarisk mat i vardagen? Inspireras av fyra vegorecept och fredagsfajitas med lövbiff. Fräscha och heta smaker i en härlig mix. Nyttigt och gott!
Måndag: Foodjunkie-Editas Varma gnocchi med roquefortost och sparris
Måndag: Foodjunkie-Editas Varma gnocchi med roquefortost och sparris
Gnocchi kan lätt bli geggigt, så jag gjorde en fräsch kall tomatsallad till.
Stek gnocchin i smör. När nästan klar lägg i lite frömix i pannan med gnocchi, ex solroskärnor, pumpafrön och pinjenötter så de blev lite rostade.
Smula över Roquefortost och några blåbär.
Toppa med sparris och krämig balsamvinäger och servera med tomatsalladen nedan.
Tomatsallad
Skär ner;
tomater
rödlök
färsk basilika
dressing på; olivolja, vitlök, citron, salt, peppar
Ps. Viktigt att steka gnocchin i smör. Då blir den som bäst!
Tisdag: Anja Forsnors Heta vegetariska shakshuka med pocherat ägg
INGREDIENSER:
2 portioner
400 g krossade tomater
4 ekologiska ägg
1 hackad röd paprika
5 hackade körsbärstomater
1 msk kallpressad kokosolja
1 msk harissa
2 tsk tomatpuré
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk mald spiskummin
1 tsk honung
salt, peppar
Till servering:
matlagningsyoghurt, bröd, färsk koriander eller färsk persilja
GÖR SÅ HÄR:
Värm kokosolja i en stor stekpanna. Tillsätt hackad vitlök, paprika, tomat och tomatpuré i stekpannan och krydda med harissa, spiskummin, salt och peppar. Stek på medelhög värme i 6-7 minuter tills paprikan blivit mjuk. Häll över de krossade tomaterna och låt puttra med de andra ingredienserna i stekpannan i cirka 10 minuter. Smaka av med lite honung för att få en rund och härlig smak.
Gör fyra små gropar i såsen, en i taget, med en träslev och kläck ner ett ägg i varje grop. Låt puttra i cirka 8 minuter så att äggvitan stelnat men ägggulan fortfarande är rinnig. Ta av från plattan och servera med färsk koriander, en klick yoghurt och ett gott mjukt bröd eller en bit fröknäcke.
Onsdag: Yoga-Josefines Sommarsallad med tofu, mozzarella och avokado
Blanda ihop salladen med;
Stekt tofu
Mozzarella
Stekta pinjenötter
Maché sallad
Avokado
Gurka
Olivolja
Torsdag: PT-Fias Vegetariska böngryta
Ingredienser
500 gram/1 pkt krossade tomater
2-3 röda linser
1 pkt stora vita bönor
Ca 1 l vatten
Grönsaker som paprika, skivade morötter, lök, svamp, etc
Kryddor som chili, svartpeppar, örtsalt, ekologisk grönsaksbuljong, honung, vitlök
Koka upp buljongen med vattnet. Häl ner linserna, morötterna, valfria kryddor, lök, och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Rör ner bönorna, krossade tomater och resterande grönsaker. Smaka av och addera eventuellt mer krydda eller grönsaker.
Prova dig fram, lägg till eller ta bort sådant som du gillar eller inte gillar. Det här är bara en grund att utgå från.
Blanda 1.5 msk bovetemjöl, 1.5 tsk fiberhusk, 1 ägg, drygt 1 dl vatten och lite salt. Smeten är lös i början men tjocknar till när det får stå och dra i ca tio minuter. Häll ut till två wraps på bakplåtspapper och sätt in i ugnen i drygt 5 minuter på 225 graders värme.
Stekte strimlad lövbiff, paprika och lök i en panna.
Köttet hade jag marinerat i lime, olivolja och chili. Egentligen skulle jag velat ha annat kött än lövbiff (helst flank steak) men det fick funka denna gång. Gott var det i alla fall!
Läs också: Här hittar du fler nyttiga veckomenyer >>