I en ny studie testade forskare tamponger som går att köpa i USA, Europa och Storbritannien – och fann att samtliga innehöll giftiga metaller som är kända för att öka risken för bland annat infertilitet, diabetes och cancer.
Tamponger kan innehålla giftiga metaller, det visar en ny studie utförd av forskare vid Berkeleys universitet i USA.
Fann arsenik och bly i tamponger
I ett pressmeddelande berättar en av forskarna bakom studien, Jenni Shearston, om de alarmerande resultaten:
“Vi fann oroväckande nog olika koncentrationer av samtliga metaller vi sökte efter, inklusive giftiga metaller som arsenik och bly”, säger hon.
Studiens forskare menar att fynden är “särskilt oroväckande” eftersom huden i slidan har en högre potential för kemisk absorption än hud på andra ställen på kroppen. Dessutom används dessa produkter av en stor del av jordens befolkning varje månad – enligt pressmeddelandet använder mellan 50 och 80 % av de som menstruerar tamponger – flera timmar i taget.
“Trots den stora potentialen för folkhälsoproblem har mycket lite forskning gjorts för att mäta kemikalier i tamponger”, påpekar Shearston.
Upptäcktes i tamponger från USA, Europa och Storbritannien
Problemet med giftiga metaller i tamponger är inte begränsat till USA: i studien sökte forskarna efter 16 olika metaller i 30 tamponger från 14 olika märken köpta i USA, Europa och Storbritannien.
De upptäckte att metaller förekom i alla typer av tamponger, även de ekologiska. Skillnaden var att de icke-ekologiska tampongerna innehöll en högre halt av bly, medan de ekologiska tampongerna visade sig innehålla högre halter av (oorganisk) arsenik.
Enligt pressmeddelandet har metaller visat sig öka risken för en rad olika hälsoproblem och sjukdomar, inklusive demens, infertilitet, diabetes och cancer. Det är än så länge okänt hur stor halt av metallerna från tampongerna som kroppen kan absorbera.
Shearston hoppas på att rönen leder till skärpta krav gällande tillverkningen av tamponger:
“Jag hoppas verkligen att tillverkarna måste [börja] testa sina produkter för metaller, särskilt för giftiga metaller”, säger hon. “Det skulle vara spännande att se allmänheten uppmana till detta, eller att be om bättre märkning av tamponger och andra mensskydd.”