Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Nyttig efterrätt: Raw sommartårta med choklad, vanilj och bär

Tårtbakning kan verka både tidskrävande och krångligt, men då har du inte testat den här ljuvliga choklad-, vanilj- och bärbomben. Den innehåller relativt få ingredienser och tar inte mer än en timme att göra (utan blötläggnings- och frystid). Att den dessutom är helt fri från mjölk, vitt mjöl och raffinerat socker är en hälsosam bonus. Happy Health Blogs nyttiga raw food-tårta är lika vacker som smarrig.

rawchocvanillaberrycake_980
Raw choklad-, vanilj-, och bärtårta

Tid: 1 timme + 4 timmar frystid. Förberedelser: Blötlägg runt 300 gram cashewnötter i fyra timmar. Cashewnötterna kommer expandera till cirka 400 gram.

Botten
1 dl macadamianötter
1 dl mandlar
5 medjool-dadlar
1 msk kokospalmsocker
1/2 dl raw kakao
1/2 tsk vaniljextrakt
1 nypa salt
1 tsk (valfritt) bovete

Vaniljfyllning
400 g blötlagda cashewnötter
0,5 dl mandelmjölk
1 dl agave
1/2 tsk vaniljextrakt
1/8 tsk salt
1 dl kokosolja

Chokladfyllning
+ Lägg till 1/2 dl kakao i vaniljfyllningen som är kvar (se nedan).

Gör så här
Botten: Mixa alla ingredienser (utom bovete) i en matberedare. Börja med att mixa nötterna, kakao, kokos socker, vaniljextrakt och salt, tillsätt dadlar sist. Mixa till en fast deg och tyck ut botten i en springform på cirka 10 centimeter, strö bovete över botten och tryck ner lite lätt.

Vaniljfyllningen: Blanda alla ingredienser (utom kokosolja) i en high speed blender (tex blendtec eller vitamix) tills den är riktigt len. Du kan använda en matberedare också, men du kommer att behöva bearbeta det mycket längre tid för att få fyllningen riktigt len. Du kan också behöva lägga i lite vatten, beroende på kvaliteten på din matberedare. Tillsätt kokosolja i flytande form på slutet och mixa i några sekunder till.

Chokladfyllningen
När vaniljfyllningen är slät, ta bort 3/4 av smeten i en separat skål och tillsätt i kakao till den återstående smeten för att göra chokladlagret. Häll hälften av vaniljfyllningen i formen och ställ i frysen i ca 30-60 minuter. Häll chokladsmeten ovanpå det första vaniljskiktet och frys i ytterligare 30-60 minuter. Häll den återstående vaniljsmeten ovanpå chokladlagret och frys hela tårtan i 2-3 timmar till. Ta ut tårtan och låt stå i rumstemperatur 30 minuter innan servering.

Topping: Tvätta och torka bär som du gillar och placera på toppen av tårtan.

Recept och foto: Natalie Yonan, happyhealthblog.com

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!