Recept på lingonknäck – årets nykomling på julbordet
För alla som älskar julgodis är kanske just lingonknäck årets recept, och ett perfekt val som ett sista-minuten tillskott till det traditionella julbordet. Låter det gott? – här hittar du receptet!
Överraska gästerna med en ljuvlig knäck med smak av lingon! Recepet hittar du nedan!
Läs även:
Det ultimata dessertbordet till advent och jul: 11 drömmiga recept
Julgodis – här hittar du 6 supergoda recept
Raw knäck – så gör du godaste julgodiset
Lingonknäck
Du behöver:
Smeten räcker till 20-30 knäckformar beroende på hur mycket du väljer att fylla dem.
1/2 dl kokossocker, alt. annan liknande sötning
2 dl valfri mejerifri grädde, jag använde 1 del fet kokosmjölk och 1 del havregrädde*, men det går också bra med t.ex sojagrädde eller enbart fet kokosmjölk
3 msk agave sirap, alt. annan valfri flytande sötning, t.ex honung
2 msk lingonpulver
En nypa salt
1-2 msk kokosolja, beroende på hur mycket som går in i knäcksmeten, börja med att vispa ner 1 msk
Eventuellt lite lingonpulver att pudra ovanpå när dom är klara.
Gör så här:
1. Koka upp sötning, grädde, lingonpulver och salt i en stor och vid kastrull.
2. Låt koka upp. Det kommer att bildas ett relativt högt skum och därav är det viktigt att du använder dig av en stor och vid kastrull.
3. När den kokat upp sänker du plattan till medellågvärme och låter knäcksmeten puttra i ca 15-30 min, eller tills den tjocknar och börjar bli seg. Rör om då och då så den inte bränner fast.
När knäcksmeten börjar bli tjock och seg kan du göra ett kulprov då och då genom att ta en liten tsk knäck och hälla i ett glas med iskallt vatten. Om du kan forma en liten kula av knäcken när den svalnat i vattnet är den färdig. Annars kokar du ett tag till.
När du enligt kulprovet har en bra knäcksmet tar du av knäcken från plattan, har du i 1-2 msk kokosolja och vispar ner kokosoljan ordentligt.
4. Häll genast upp knäcksmeten i knäckformar, toppa med lite flingsalt och ställ in i kylskåpet i 1-2 timmar eller tills den stelnat. Hoppas att det ska smaka!
Fri från:
Den här gudomliga knäcken är mejerifri, raffinerat sockerfri, glutenfri*, utan ägg och utan nötter.
*Havre i sig är naturligt glutenfritt, men behandlas ofta med produkter som innehåller gluten. Därav kan havreprodukter som inte är märkta ”glutenfritt” innehålla gluten. Om du vet med dig att du eller den du ska bjuda knäcken på inte tål att äta havre är det bara att du utesluter den och att du t.ex använder enbart kokosmjölk.