Så gör du mättande, goda och nyttiga lunchsallader med våra 5 bästa knep
När en ny säsong börjar är det lätt att hamna i den typiska “salladsfällan”, det vill säga att du bestämmer dig för att äta nyttigare – men väljer att äta allt för taniga sallader till lunch som varken gör dig mätt, glad eller särskilt hälsosam. Tänk istället så här när du förbereder din matlåda!
Det är lätt att bli lurad av en sallad som på tallriken ser ut att vara jättestor men som egentligen bara innehåller gröna blad, gurka, tomat, paprika och några andra små grönsaker, som visserligen är hälsosamma för dig men inte tillräckliga för att bygga en näringsrik och mättande lunch. En lätt lunch kan kännas bra i stunden men leder ofta till att du snart är hungrig igen och börjar småäta eller så slänger du i dig en monstermiddag (som gör dig alldeles dåsig och trött). Och om du mot förmodan lyckas stå emot kurrandet i magen så kan vi lova att din energi och ditt humör inte direkt kommer att vara på topp.
Nej, satsa istället på att komplettera dina gröna sallader med någon proteinkälla, hälsosamma fetter och mättande kolhydrater. Oavsett vad du har för anledning till att vilja styra upp kosten så vill du med största sannolikhet även kunna fortsätta tänka klart på jobbet, svettas ordentligt på gymmet och ha lite energi kvar när du kommer hem. Då räcker det inte med några stackars spenatblad i kors. Här är tips på goda och näringsrika ingredienser att toppa grönsakerna (para ihop så många olika färger du kan för att maxa näringsinnehållet) och de mörkgröna salladsbladen med:
Tips! Gör en stor laddning med en mix av grynen/kornen och bönorna/linserna på söndagen som du förvarar i kylen. Då har du en färdig bas till veckans sallader – som kommer gå blixtsnabbt att sno ihop.
Läs mer:
8 supersnabba och nyttiga recept på matlådor.
Buddha bowls – 5 recept på nyttiga matlådor för hela veckan.
Med de här 8 ingredienserna kan du fixa nyttiga och goda middagar – hela veckan.
Vegetarisk Pad Thai med sötpotatis – ett måste i veckans matlådor.
Het vegetarisk shakshuka med pocherat ägg.
Matiga kolhydrater
Ett enkelt sätt att göra din sallad mer matig är att blanda i någon form av gryn eller fullkorn, som vildris, quinoa, mathavre och kamutvete.
Fotograf: Unsplash
Protein från bönor och linser
Billiga, nyttiga, miljösmarta, mättande, fulla av vitaminer och mineraler och bra protein- och kolhydratskällor. Att pimpa salladen med olika bönor och linser är ett toppenval! Baljväxter är dessutom supermat för vegetarianer, och proteinkvaliteten blir ännu högre om du kombinerar baljväxterna med spannmål, som de vi nämnde under punkten med matiga kolhydrater. Andra bra och goda proteinkällor är ägg, halloumi- och fetaost.
KÖPFotograf: Unsplash
Avokado
Avokadon tillför hälsosamt fett, protein och fibrer. Den krämiga konsistensen kompletterar dessutom salladens krispiga ingredienser på ett utmärkt sätt.
Fotograf: Unsplash
Nötter eller frön
Om avokadon gör salladen mjuk och len så står nötterna och fröna för det knapriga strösslet! Pumpakärnor, solrosfrön och några torrostade mandlar eller cashewnötter är exempel på god topping som även ger en liten extra näringsboost med bra fetter, vitaminer, mineraler och en del protein.
Fotograf: Unsplash
Dressing
Du kommer långt med en skvätt olivolja, balsamico och lite salt som pricken över i till din sallad. En lättare vinägrett passar bra i sallader med flera andra fettkällor som ost och avokado medan du bör satsa på en fetare dressing om din sallad är fettsnål i övrigt. Här är våra bästa recepttips på såser och dressingar som även passar dig som äter veganskt.
KÖPFotograf: Unsplash