Hälsa

Vad är IBS? Vi besvarar de vanligaste frågorna om känslig tarm

Har du ofta magont och tarmbesvär? Då kan du lida av IBS, eller känslig tarm. Här besvarar vi några av de vanligaste frågorna kring IBS.

Foto: Pexels

Vad är IBS?

IBS står för irritable bowel syndrome och är ett mycket vanligt förekommande magproblem – faktum är att man uppskattar att ungefär 10% av Sveriges vuxna befolkningen lider av IBS. Diarré, förstoppning, magont, samt uppblåsthet och gasighet är alla tecken på att du kan lida av IBS eller så kallad känslig tarm.

Hur vet jag om jag har IBS?

Om du har IBS så kan du uppleva följande symtom:

  • Smärta som antingen förvärras eller lindras när du tömmer din tarm
  • Förstoppning eller diarré – eller båda två, växelvis
  • Smärta som antingen förvärras eller lindras efter matintag
  • Stor variation på avföringens konsistens
  • Slemmig avföring
  • Oregelbunden tarmtömning
  • Kraftigt magknip under revbensbågarna

Finns det ett samband mellan IBS och illamående?

Illamående är ett symtom på IBS, liksom aptitförlust, kräkningar och sura uppstötningar. Det är dock värt att notera att om du kräks och maginnehållet ser ut som kaffesump eller innehåller blod så ska du kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning snabbt som möjligt. Detsamma gäller om din avföring är svart eller blodig, eller om du plötsligt får mycket ont i magen.

Om du har ont i magen och samtidigt är yr, matt, svimmar eller känner dig mycket sjuk ska du ringa 112.

Kan stress förvärra IBS?

Enligt Vårdguiden kan stress och oro förvärra IBS-symtomen. IBS kan i sin tur även leda till depression, stress och oro. Om detta stämmer in på dig kan det hjälpa att se över din livssituation och hur du kan minska stressen i ditt liv.

IBS: Behandlingar och saker du själv kan göra

Vad finns det då för behandling för IBS? Även om det i dagsläget inte finns någon medicin som botar IBS så finns det läkemedel att som lindrar besvären för de som har tarmbesvär. För de som har måttlig till svår IBS har även KBT visat sig vara effektivt.

Det du själv kan göra är att föra en så kallad matdagbok över det du äter och dricker, för att på så sätt komma fram till vilken typ av dryck och mat som förvärrar dina besvär. Många mår även bättre av regelbundna toalettbesök, samt att vara fysisk aktiva.

Källor: Vårdguiden, Doktorn, Internetpsykiatri

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!