Världen över uppmanas människor att bära mask, och även om svenska Folkhälsomyndigheten (FoHM) fram till nu har valt en annan linje så har Världshälsoorganisationen (WHO) och en del svenska aktörer länge förespråkat användning av munskydd i vissa situationer. Nu rekommenderar FoHM munskydd i kollektivtrafiken – vi har listat hur de fungerar samt samlat några varianter på munskydd.
Har du också börjat se fler och fler människor med munskydd och visir i butiker, i kollektivtrafiken och på andra ställen i samhället? Folkhälsomyndighetens hållning har länge varit att det inte finns tillräckligt med forskning som pekar på att de är effektiva – en hållning som de ändrade på under fredagen när de började rekommendera användning av munskydd i kollektivtrafiken under tider när trängsel “inte kan undvikas”, rapporterar DN.
Redan tidigare har det funnits många starka institutioner som förespråkat, och fortfarande förespråkar, användning av munskydd. Bland annat så har svenska Kungliga Vetenskapsakademien, som utser vinnarna av Nobelprisen i fysik och kemi, rekommenderat allmänheten att bära munskydd inomhus i allmänna lokaler. I den första rapporten från deras expertgrupp om Covid-19 slog de nämligen fast att användning av munskydd och god ventilation är två viktiga åtgärder för att stoppa spridningen.
– För att skydda sig mot det här så anser vi att ett munskydd som täcker både näsa och mun filtrerar bort små droppar i inandningsluften som kan innehålla virus. Då anser vi att både ventilation och munskydd är viktiga, sa Staffan Norberg, som är expertgruppens ordförande, till Sveriges Radio i november.
Även Världshälsoorganisationen (WHO) har sedan länge förordat användningen av munskydd som en viktig del i strategin för att bekämpa Covid-19:
“Masker bör användas som en del av en mångsidig strategi med åtgärder för att stävja smitta och rädda liv; endast användning av mask är inte tillräckligt för att ge tillräckligt skydd mot Covid-19.” skriver de på sin hemsida.
Nyligen rapporterade bland annat Expressen om att WHO upmanar alla européer att bära munskydd och säkerställa god ventilation även under familjesammankomster i jul, om de inte kan hållas utomhus. I sitt uttalande skriver WHO att det kan kännas konstigt att använda mask och hålla fysisk distans runt vänner och familj, men att det bidrar till att hålla alla säkra och friska. De tar också upp att personer i riskgrupp och äldre vänner eller släktingar kan ha väldigt svårt för att be nära och kära att hålla avstånd, oavsett hur rädda eller oroliga de än är. Därför, uppmanar WHO, bör alla tänka på vilka känslor andra kan ha och de svåra beslut de kan behöva fatta.
På sin hemsida informerar WHO om vilka typer av munskydd som bör bäras i vilka situationer:
De reder även ut vilka egenskaper munskydden bör ha. Helst ska munskydd i tyg ha tre lager – ett i bomull som är närmast munnen, ett filter i mitten gjort av polypropylen samt ett yttre lager i ett material som är mer motståndigt mot både droppar och fukt, som exempelvis polyester eller en blandning av polyester och bomull:
De har även en guide till hur de ska användas:
WHO rekommenderar också att masker ska ha en skyddsnivå på minst FFP2 inom sjukvården. Vi har listat några varianter nedan.
OBS! Läs på om varje produkt på respektive hemsida samt jämför olika alternativ innan/om du bestämmer dig.