Dags för ett karriärbyte? Vi listar tolv yrken som ger bra betalt utan att kräva långa utbildningar.
Att byta bana i karriären kan kännas som ett stort projekt, särskilt om du inte har lust att gå ner i lön. Med de här jobben kan du på relativt kort tid skaffa en utbildning som resulterar i ett välbetalt jobb.
1. Lokförare
Hur låter en grundlön på 30-40 tusen i månaden och riktigt goda chanser att få jobb direkt efter studierna? Lokförare utbildar du dig till på 60 veckor, sedan är det – bokstavligen – bara att tuta och köra!
2. Arborist
Om du har gröna fingrar kan arborist vara yrket för dig. En arborist jobbar med att beskära träd och vårda naturen. Efter en utbildning på ett och ett halvt år har du flera möjligheter framför dig, bland annat trädgårdsvårdare, parkförvaltare, arborist, arbetsledare eller skogsvaktare. Lönen skiljer sig beroende på vad du väljer, men landar på runt 30 000 i månaden.
3. Programmerare
Framtidsutsikterna för programmerare är väldigt goda och lönen går oftast inte av för hackor den heller. Vad har då programmerare för utbildning? Många programmerare är intressant nog självlärda, men om du saknar kunskaper eller behöver lära dig mer kan du gå en YH-utbildning som varar i två år.
4. Pilot
En pilot tjänar i snitt 60 000 kronor i månaden – verkligen inte fy skam! Det tar mellan 1,5-2 år att utbilda sig till detta beroende på var du pluggar.
5. Redovisningsekonom
Som redovisningsekonom tjänar du inledningsvis omkring 35 000 i månaden, men lönen kan öka avsevärt med vid högre svårighetsnivå och ökad erfarenhet. Utbildningen tar ett och ett halvt år och därefter är utsikterna att få jobb väldigt goda.
6. Kustbevakare
För dig som inte lätt blir sjösjuk är kustbevakare ett jobb som har många fördelar. Dels får du lön under själva utbildningen – som för övrigt varar i två terminer – och dels är du garanterad anställning efter utbildningen. Lönen ligger på 22 000 under utbildningen, 26 000 efter. Efter ytterligare ett år tjänar du 28 400 kronor i månaden, en summa som kan fortsätta stiga beroende på hur du presterar.
7. Projektledare inom IT
För att kunna utbilda dig till projektledare inom IT behöver du först ha jobbat som antingen projektledare eller med IT. Utbildningen tar ett och ett halvt år och därefter kan du tjäna en riktigt generös lön, speciellt som anställd på ett större företag.
8. Försäkringsrådgivare
Försäkringsrådgivare blir du genom en 80 veckors YH utbildning eller ett försäkringsbolags egna utbildning (prova först att söka direkt hos bolaget!). Om du är en social person kan detta vara jobbet för dig. Snittlönen ligger på generösa 46 400 kronor i månaden.
9. Elektriker med specialkunskaper
Om du gick el på gymnasiet så kan du lägga till en kort YH-utbildning som till exempel programmering. Med dessa kompetenser kommer du inte bara vara väldigt efterfrågad, du kan även tjäna rejält med pengar.
10. Mäklare
För den som har driv och inte har något emot att jobba helg finns det gott om pengar att tjäna i mäklarbranschen. Hur blir man då mäklare? Gå en tvåårig utbildning på högskolenivå, sedan är du i hamn.
11. Tunneltågsförare
En stor fördel med att utbilda sig till tunneltågsförare är att du inte behöver betala för utbildningen! MTR i Stockholm erbjuder nämligen en betald utbildning på fjorton veckor för dig som är intresserad av yrket. Efter utbildningen blir du dessutom anställd direkt, och som om detta inte vore nog tjänar tunneltågsförare omkring 35 000 i månaden.
12. Logistiker
Att utbilda sig till logistiker är ett relativt säkert kort då chansen att få jobb direkt efter utbildningen är riktigt hög. Lönen ligger på cirka 34000-45000 kronor per månad, detta efter två års utbildning.
Läs även:
Anställningsintervju? Vi listar de 30 vanligaste intervjufrågorna
6 kontorsjobb som inte kräver utbildning
Här är de 30 vanligaste yrkena i Sverige – så mycket är snittlönen
Källa: Amelia