Karriär

Karriärcoachen: Söka nytt jobb? Så sköter du det snyggt mot din chef

En ny säsong är på ingång och kanske är du i full gång med att söka nytt även på jobbfronten? Men vad finns det egentligen för dos and don’ts kring jobbletandet om du fortfarande är kvar på din befintliga arbetsplats? Här ger karriärvägledaren Mikaela Aare sina bästa tips!

Foto: Instagram @lissyroddyy/Unsplash

Fråga: Jag har börjat söka nya jobb, men jobbar fortfarande kvar på mitt gamla. Hur ska jag gå tillväga för att ”dölja” att jag är ute och jobbsöker? Kan man dra lögnen ”är hos tandläkaren” när jag egentligen går på jobbintervju och när är det dags att berätta för mina kollegor/chef att jag ska byta jobb. Ska jag ge min arbetsgivare ”chans att övertala mig att stanna” innan jag skriver på det nya avtalet?

Mikaelas svar: Jag tänker att detta scenario är otroligt vanligt. Många gånger söker vi oss vidare i karriären när vi känner oss missnöjda med den nuvarande jobbsituationen. Jag tycker att det är helt okej att säga att du ska på möte/till tandläkaren, och så vidare, om du inte vill berätta för din chef att du söker jobb. Om situationen utvecklas till att du får ett jobberbjudande, ja då är det ju inga konstigheter att vara öppen med din chef om att du slutar. Oftast är det ju inget personligt mot din chef utan snarare att du vill utvecklas vidare. Om chefen skulle reagera negativt – too bad – men det ska inte du ta ansvar för.

Du kan inte ta ansvar för om din chef reagerar negativt

Många personer som jag har haft vägledningssamtal med och har i min närhet har haft svårt att bryta upp från sin arbetsplats trots att det är vad hen har velat egentligen. Jag tror att det har delvis att göra med att hen tar ansvar utöver den faktiska arbetsbeskrivningen. Exempelvis “men jag vet ju att det går dåligt för företaget och om jag slutar, hur ska det då gå?”. Känner du igen dig? Av den anledningen är det “farligt” att ge chefen utrymme att övertala dig att stanna på arbetsplatsen. Det kan kännas enklare att stanna än att faktiskt våga byta. Fundera på varför du vill ge det utrymmet.

Läs även:

6 tips på hur du kommer göra succé på ditt nya jobb.

9 frågor du alltid ska förbereda dig på inför en jobbintervju.

6 frågor du alltid ska ställa när du är på arbetsintervju.

14 outfit-misstag att undvika inför jobbintervjun (detaljerna räknas vid första intrycket!)

Så lyckas du med telefonintervjun.

9 frågor att ställa i slutet av en arbetsintervju.

11 frågor du ska förbereda dig på att få under en arbetsintervju.

5 saker (du antagligen inte tänker på) som gör hela skillnaden under anställningsintervjun.

Så står du upp mot konkurrensen – 5 smarta jobbtips som ingen berättat för dig!

Karriärcoachen: “Här är svaret på jobbfrågan som alla ställer”

Har du jobbintervju i sikte? Vi listar 4 tips som gör dig mer förberedd!

Mikaela Aare, Karriärvägledare
Vägledningsverkstan STHLM
www.vägledningsverkstan.se

Foto: Instagram @lissyroddyy/Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!