Nöje

40 saker du måste rensa ut innan 40

Vid 40 års ålder har man kommit alldeles för långt i livet för att hålla fast vid ägodelar som inte fyller en funktion… eller? Spana in vår lista över 40 saker att rensa ut innan du fyller 40!

Foto: Unsplash/Instagram @lissyroddyy

Varje decennium i livet är värt att fira – och varför inte kickstarta ditt nya liv som 40-åring med att rensa ut saker du inte behöver? Här är 40 saker som du bör överväga att slänga eller skänka bort.

1. En sängkappa. Handen på hjärtat – dess främsta funktion är dölja krimskrams som du aldrig använder, eller hur?

2. Gula handdukar. Visst, ibland kan du återställa handduken till sin forna glans genom att använda ett smart tvättknep, men om detta inte fungerar är det dags att gå skilda vägar.

3. Skor som gör ont. Visst, de är snygga. Och visst, de passar perfekt ihop med din svarta klänning. Men det spelar ingen roll – dina fötter förtjänar bättre.

4. Skor som luktar illa. En enkel regel: Om du känner av stanken från dina skor när du står upp så är det dags att investera i ett nytt par.

5. Souvenir-shotglas. Vi vågar påstå att du aldrig använt de där shotglasen med Eiffeltornet på – och du kommer förmodligen aldrig göra det heller. Gör slut på lidandet och skänk bort dem.

6. Gamla brudtärneklänningar. Det är något med brudtärneklänningar som gör att de sällan blir använda mer än en gång, förutom i undantagsfall. Skänk bort dem till någon som behöver dem istället.

7. Obekväma BH:ar som inte passar. Gör dig av med den där “reserv-BH:n” som får det att krypa i kroppen av obehag så fort du får syn på den längst bak i lådan med underkläder.

8. För små jeans. Att ha ett par jeans i garderoben som inte har passat på tio år gör ingen glad – och som Marie Kondo skulle ha sagt, om det inte gör dig glad – gör dig av med det.

9. Omaka strumpor. En dag kommer någon kanske lösa mysteriet om vart enskilda strumpor tar vägen, men tills dess får vi acceptera att sockor ibland försvinner utan någon uppenbar anledning. Gör dig själv en tjänst och släng de där omaka strumporna som du inte använt på åratal.

10. Kantstötta tallrikar. Det kan kännas lite sorgligt att slänga kantstötta tallrikar, men vi vet alla att de bara tar upp plats i köksskåpet.

11. Gamla tidningar. Vi lovar att du kommer känna dig betydligt lättare efter att ha rensat ut de där gamla magasinen som du aldrig läser.

13. Affischer utan ram. Om du fortfarande gillar affischen, rama in den!

13. CD-skivor i bokhyllan. Såvida du inte är något av en samlare så spelar du förmodligen aldrig dina gamla CD-skivor mer, och det är okej. Så varför inte fylla den där hyllan med något som du faktiskt använder?

14. Gamla trädgårdshandskar. Tanken med trädgårdshandskar är att de ska skydda händerna. Om dina inte längre gör det är det dags att byta ut dem.

15. Fallfärdiga utemöbler. När de där plaststolarna från 00-talet börjar falla isär är det läge att investera i nya. Är utemöblerna inte är trasiga, utan bara smutsiga? Ett hett tips är att rengöra dem med ättika.

16. Ljusslingor med trasiga lampor. Investera i en ny ljusslinga istället.

17. Gamla kryddor. I regel så håller malda kryddor i tre år, medan omalda kan hålla i upp till fyra år.

18. Stekpannor som har sett bättre dagar. Stekpannor och grytor av god kvalitet kan givetvis hålla hur länge som helst, men den där budget-stekpannan som du aldrig använder eftersom den bara bränner vid maten kan du lika gärna skrota.

19. Gamla telefoner. Skänk bort dem till någon som behöver dem!

20. Trasiga klädgalgar. Den där galgen som nästan fungerar kan du gott klara dig utan.

21. Gammalt smink. Flytande foundation och concealers kan du behålla i upp till sex månader, mascara i upp till tre månader, och läppstift och läppglans i upp till två år. För visst är skadliga bakterier och ditt ansikte inte en bra kombination?

22. Menyer till matställen som du sällan eller aldrig beställer hem mat från. Du hittar garanterat menyerna på nätet, om du skulle komma att behöva dem.

23. Bläckpennor utan bläck. Du vet att du har dem och du vet sannolikt var. Gör det till en regel att slänga pennor som inte fungerar istället för att lägga tillbaka dem där du hittade dem.

24. Gammal målarfärg. Målarfärg som förvaras på rätt sätt kan hålla länge, men det betyder inte att den är rätt för dig. Hitta någon att ge bort den till.

25. Trasiga paraplyer. Det är svårt att säga varför vi håller fast vid trasiga paraplyer så länge som vi gör. Investera i ett nytt idag!

26. Gamla matlådor. Hållbarhet i all ära, men om en matlåda är både missfärgad och luktar konstigt så får du lov att byta ut den.

27. Enstaka knappar som hör till kläder du inte längre äger. Redan när du ägde den där klänningen så var risken liten att du faktiskt skulle använda extraknappen, men nu råder det inget tvivel om att du aldrig kommer få användning av den – och det gäller sannolikt de andra 99 knapparna i samma burk.

28. Gamla gratulationskort. Sanningen att säga så samlar de där korten bara damm i en låda. Att slänga dem gör dig inte till en otacksam person!

29. Obehagliga gamla dockor. Ogrundad rädsla eller ej, om de där gamla dockorna som du ärvt av någon eller fick i present som barn tycks följa dig med blicken så är det faktiskt helt okej att inte vilja ha kvar dem längre.

30. Material till en hobby som du lagt av med. Du kommer förmodligen inte drabbas av en oemotståndlig lust att lära dig att virka, om du redan har försökt en gång. Förlåt dig själv och gå vidare.

31. Böcker som du inte planerar att läsa om. Såvida det inte är en ovanligt snygg utgåva, eller en riktig klassiker, så är det mer rimligt att skänka bort – inte slänga! – böcker som du inte planerar att läsa om.

32. Gamla dokument som inte tjänar ett syfte. Glöm inte att riva i sönder dem bara, för att vara på den säkra sidan.

33. Den där samlingen med sladdar och laddare som bara växer för varje år som går. Alla har vi den där lådan med sladdar med oklara användningsområden. Sannolikt kommer du aldrig få användning av dem igen – särskilt om de har några år på nacken.

34. Samlingar som du sparar till dina barnbarn. Visst, det kanske har tagit dig åratal att skapa din snöglobs-samling, men sanningen är att den kanske inte betyder lika mycket för din familj som den betyder för dig. Fråga dig själv – är detta något som endast du uppskattar? Och skulle det i själva verket vara något av en befrielse att göra dig av med merparten av samlingen?

35. “Tvättdags-kläder”. Alla vet vi hur tråkigt det känns att gå omkring i kläder som har både hål och fläckar. Tro oss, du klarar dig utan dem.

36. Den där glass/bak/pasta-maskinen som du impulsköpte för några år sedan. Och sedan använde en gång, om ens det. En klassiskt grej att skänka bort till någon som (förhoppningsvis) kommer få mer användning av den.

37. Hårsnoddar som sliter på håret. Ditt hår är värt snoddar som skyddar dina lockar!

38. Ditt barns gamla teckningar. Självklart ska du behålla de teckningar som gör dig glad – men det kan vara svårt att få plats med varenda teckning ditt barn gjorde som liten. Ta bilder av dem istället, och rama in de som har en speciell plats i ditt hjärta.

39. Gamla tofflor med hål i. Särskilt under vintern är ett par sköna tofflor något som du använder nästan varje dag – så varför inte investera i ett par utan lufthål?

40. Döda växter. Visst är det tråkigt när växter dör, men att hålla fast vid dem gör ingen glad.

Källa: Prevention

Foto: Unsplash/Instagram @lissyroddyy

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!