Hur många grodor måste man egentligen kyssa innan man hittar sin prins? Psykologen Angela Ahola gick på hundra dejter innan hon hittade rätt – men menar att det finns genvägar som gör jakten på den rätta betydligt enklare.
Efter en omskakande skilsmässa bestämde sig den svenska psykologen Angela Ahola för att börja dejta igen – men hon hade aldrig kunnat förutse att hon skulle gå på hela hundra dejter innan hon fann kärleken på nytt.
Gick på 100 dejter
Angela Ahola är författaren bakom boken 100 dejter: psykologen som kysste hundra grodor för att skapa den perfekta dejting-guiden.
Boken grundar sig i Aholas erfarenheter av att dejta som skild. Eftersom hon har en bakgrund som forskare kunde hon inte låta bli att analysera processen, och som ett resultat av detta har hon flera tips att dela med sig av till personer som är på jakt efter den stora kärleken.
Aholas råd grundar sig i forskning och målet med boken är att ge singlar verktyg som gör att de slipper gå på riktigt så många dejter som hon själv gjorde innan hon fann sin drömprins. Så hur går man då till väga för att öka chansen att hitta en partner?
Begränsa tiden på dejting-appar
Ett av Aholas tips är, kanske lite oväntat, att inte spendera för mycket tid i taget på dejting-appar. Efter att ha sett för många profiler i en sittning tenderar vi nämligen att bli ytliga och endast fokusera på bilderna:
“När vi exponeras för alltför många profiler känns det nästan som att det finns ett oändligt antal personer tillgängliga för oss, och vi blir… känslan är att det finns mängder av potentiella partners där ute som vi kan få, vilket det självklart inte finns”, säger Ahola till The Canberra Times.
“Många personer på dejting-appar är redan i förhållanden, vissa personer har fejkade profiler. Så nej, de här personerna är inte tillgängliga på riktigt, men undermedvetet tror vi att de är det. Så vi bara bläddrar och bläddrar och blir mer och mer ytliga och objektifierande när vi ser alla dessa profiler. Och vi tenderar att fokusera på bilden istället för att försöka få ett hum om den här människans personlighet, vilket självklart är lite problematiskt.”
Knyt an på ett djupare plan
Vad gör man då när man har hittat en intressant person som man vill gå på dejt med? Aholas råd är att vara modig:
“Var inte rädd för att be någon om en dejt”, säger hon i en intervju med Stuff. Hon tipsar om att föreslå att träffas ganska tidigt, kanske genom att säga något i stil med: “Det verkar som att vi har mycket att prata om, det skulle vara trevligt att fortsätta IRL.”
När det kommer till att göra ett gott intryck på dejten menar Ahola att det finns tre olika dimensioner att hålla i åtanke. Den första är den intellektuella – att ha saker och ting att prata om, liknande värderingar och tankegångar.
“Attraktion ökar om vi ser oss som mer eller mindre lika”, berättar hon.
Den andra dimensionen är den känslomässiga. Här handlar det om att kunna vara sårbar och äkta, att vara närvarande.
“Det är väldigt attraktivt”, säger hon. “Forskning visar att om vi kan vara här och nu, så är det väldigt kraftfullt.”
Sist men inte minst så krävs det givetvis kemi för att en dejt ska bli lyckad. Ahola menar att så kallad friend-zoning är ett vanligt problem inom dejting för personer som inte har förmågan att växla från sitt vanliga, icke-flirtiga sätt att vara på.
Här gäller det att inte endast låta samtalen kretsa kring generella saker som karriär eller vilket gym man går till:
“Vi vill göra ett intryck, och att den andra personen ska tycka om oss, men ibland glömmer vi att knyta an på de här andra nivåerna. Släpp frestelsen att försöka imponera och fokusera istället på att knyta an på en djupare nivå.”