Det ultimata dessertbordet till advent och jul: 11 drömmiga recept
Julbord i all ära, men längtar vi inte snäppet mer till sötsakerna som serveras strax efter? Här listar vi tio recept på allt från saftiga lussebullar till knäck, snickersrutor, rocky road-kladdkaka och mozartkulor. Lägg till bubbliga juldrinkar och det kan inte bli så mycket festligare om du frågar oss!
Välj och vraka bland elva söta och juliga recept som sätter stämningen inför och på julafton på ett kick.
Läs också:
Julens ultimata bucket list – allt du behöver för att få den rätta julstämningen!
Så fixar du sista minuten-klapparna – med allt du redan har hemma!
Lyxa till julen med hjortronglögg!
Hemlagad sötstark senap – perfekt till julbordet!
Härlig julaftonsfrukost med krämig julgröt, kryddigt julbröd, äppelmos och hemlagad senap!
Knäck
Ingerdienser:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl hackad mandel
2 msk smör
Gör så här:
1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
2. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°.
3. Tillsätt mandel, och smör. Fördela smeten i formar och låt sedan stelna.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Går det att forma en kula är knäcken klar.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Rockyroad kladdkaka
Ingredienser:
100 g smör
2½ dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
Kolafluff:
2,5 dl vispgrädde
150 g hackad dumle
1 dl jordnötssmör
Garnering:
Ca 300 g choklad
Minimarshmallows
Nötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, bryn det något.
2. Rör ner socker och ägg och blanda samman allt.
3. Rör ner övriga ingredienser och häll över i smörad och bröad form (går även bra med bakplåtspapper).
4. Grädda mitt i ugnen ca 15 min.
5. Vispa grädde och rör ner jordnötssmör och hackad dumle. Bred över kladdkakan när den svalnat.
6. smält choklad och häll över kakan. Strö över nötter och marshmallows.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Saffranskaka
Ingredienser:
200 g smör (rumstempererat)
2½ dl strösocker
3 ägg
1 paket saffran, 0,5 g
1 sockerbit
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Mortla saffranet med en sockerbit och lägg det sedan i en kastrull med mjölken. Sjud under omrörning och ställ av från plattan.
Blanda vetemjöl med bakpulver och sikta ner i smeten under omrörning varvat med saffransmjölken.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, ca 50 min.
Kontrollera med en sticka om klar.
Låt den svalna i formen. Pudra över florsocker före servering.
Servera gärna med rårörda hallon och vispad grädde.
Fotograf: Unsplash
Pepparkakskladdkaka
Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl socker
½ dl kakao
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
2 msk kaffe
1 tsk kanel
½ tsk ingefära
½ tsk kardemumma
Topping:
400 g mörk choklad
Finhackad pistage
Gör så här:
1. Rör ihop socker och smör smidigt. Blanda ner resterande ingredienser och forma till bollar.
2. Ställ in bollarna i frysen så att de stelnar något, ca 15 minuter.
3. Smält choklad över vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen.
4. Placera alla bollarna på bakplåtsklädd form och strö över nötter. Låt stelna helt.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Hot shots med glögg
Recept av Per Morberg
Ingredienser:
3 cl mörk rom
3 cl starkvinsglögg
grädde
Gör så här:
1. Värm glöggen som vanligt och vispa grädden.
2. Häll upp 3 cl glögg i varje glas och fyll på med romen.
3. Toppa sist med grädde och pudra med kanel.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Mozartkulor
Ingredienser:
225 g nougat
400 g marsipan eller mandelmassa
400 g mörk choklad
Gör så här:
1. Skär nougaten i små bitar och forma till runda små bollar.
2. Ställ bollarna i frysen – ca 15 minuter så att bollarna fryser.
3. Skär sedan upp lagom stora bitar mandelmassa, platta ut till en liten cirkel och placera nougatkulan i mitten. Forma sedan mandelmassan runt om.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa bollarna.
5. Lägg bollarna på bakplåtsklädd form och låt stelna helt.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Lussebullar
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
100 g riven mandelmassa
1 ägg
2 paket saffran
3 dl socker
1/2 tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet.
2. Tillsätt kesella, riven mandelmassa, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet.
3. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
4. Dela degen i 35-38 delar och baka ut lusskatter som du lägger på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa ytterligare 25 minuter (till dubbla storleken).
5. Pensla med uppvispat ägg och grädda i ca 6-8 minuter tills de fått fin yta och färg.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Mazariner
Mördeg:
100 gr smör
1 dl florsocker
1 stor äggula
125 gr vetemjöl (ca 2,8 dl)
Gör så här:
1. Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp eller motsvarande.
2. Rör ner äggulan och sist mjölet.
3. Lår degen stå kallt och vila i ca 20 minuter.
4. Smöra varje form och lägg en klick deg och tryck ut med fingrarna längs med formen.
Mandelsmet:
120 gr sötmandel (ca 2 dl)
120 gr florsocker (ca 2dl)
2 stora ägg
85 gr smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn eller med mixer.
3. Blanda smör och socker smidigt.
4. Tillsätt mandel och ägg.
5. Lägg en klick smet i de mördegsklädda formarna. Fyll till två tredjedelar.
6. Grädda ca 25-30 minuter. Testa med en sticka så att fyllningen är fast och ej rinnig.
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Någon droppe citronsaft (kan uteslutas)
Gör så här:
1. Blanda samman allt i en skål och bred genast ut glasyren på toppen av mazarinerna när de svalnat.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Marsipangrisar
Ingredienser:
Marsipan (mängden beror på vilken storlek du vill ha på dina grisar)
Hushållsfärg (för färgglatt äpple)
Gör så här:
1. Börja med att värma upp marsipanen genom att rulla den mellan händerna.
2. Se till att ha en blöt handduk i närheten medan du jobbar med marsipanen så du kan torka av händerna då och då. Det behövs nämligen så att marsipanen inte börjar fastna på huden.
3. Rulla en oval form som är tjockare på ena änden och smalare på den andra (både för grishuvudet och kroppen till suggan). Den smala delen ska bli ett tryne som du formar och ”trycker in”. Gör sedan rynkor i trynet med hjälp av en vass kniv.
4. Forma öron och fäst på huvudets tjocka del.
5. Skär ett jack i trynet så att en öppen mun skapas. Där kan du forma ett litet äpple och lägga in om du vill.
6. Gör sist hål för näsan och ögonen med hjälp av tandpetare.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Glöggbellini
Ingredienser:
4 cl rödvinsglögg
Bubbel (prosecco, cava eller champagne)
Saften av apelsin (ca 1/2 apelsin per glas)
Gör så här:
1. Fyll champagneglas eller skålar med fyra centiliter glögg.
2. Fyll sedan upp glasen med valfritt bubbel.
3. Pressa över färsk apelsinsaft och servera direkt.
Fotograf: Cassandra Brunstedt
Snickersrutor
Ingredienser:
1 burk jordnötssmör (ca 350 gram)
2,5 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl kokos
1 liter cornflakes (10 dl)
Topping:
300 g mörk choklad
2 msk olja
Gör så här:
1. Ta fram en kastrull och smält jordnötssmör på svag värme.
2. Blanda ner sirap, socker, kokos och rör om.
3. Häll sist ner cornflakes, några deciliter i taget och krossa flingorna med hjälp av slev.
4. Häll över smeten på bakplåtsklädd form.
5. Smält chokladen och blanda ner olja – häll chokladen över snickerssmeten och kyl sedan kakan tills det är dags att skära den i rutor.
Fotograf: Cassandra Brunstedt