Nöje

Så ofta blir vänner ett kärlekspar

Enligt en Kanadensisk studie är det mer vanligt än man tror att kärleksrelationer börjar med vänskap – och det går dessutom att förutse huruvida denna övergång kommer ske snabbt eller ej.

Foto: Unsplash

En Kanadensisk studie från 2021 visar att förhållanden där parterna inledningsvis är vänner, snarare än främlingar eller bekanta, troligtvis är en regel snarare än ett undantag när det gäller romantiska relationer.

Börjar sällan med attraktion

I studien fick deltagarna uppge vilken typ av relation de haft till sina partners innan de inledde ett förhållande – och hela 68 % av deltagarna uppgav att deras relation hade börjat med vänskap.

Studien visade dessutom att parterna i dessa fall sällan hade varit attraherade av varandra från början. Endast 18 % av studiens deltagare uppgav att de blivit vänner med sina nuvarande partners eftersom de var attraherade av dem eller intresserade av ett romantiskt förhållande – med andra ord var det mycket mer vanligt förekommande att paren först blev vänner och sedan blev intresserade av något mer efter att ha lärt känna varandra.

En avgörande faktor för hur snabbt vänskap övergår i kärlek

Anmärkningsvärt nog så tog det i genomsnitt nästan två år innan deltagarnas relation utvecklades till ett romantiskt förhållande. Vad är det då som styr hur lång tid det tar innan vänskap över går i något mer?

En faktor som kan påskynda förloppet är om båda parterna är ungefär lika attraktiva. En amerikansk studie från 2015 visade nämligen att ju mer olika paren i studien var gällande fysisk attraktivitet, ju längre tid tog det innan de inledde ett romantiskt förhållande.

Par som kände varandra i under ett år innan de började dejta tenderade att matcha varandra utseendemässigt, medan par som hade känt varandra i över ett år innan de började dejta var mer olika i detta avseende.

Källa: Psychology Today

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!