Nöje

Varm choklad med Baileys: 5 smarriga recept att prova i vinter

Sugen på varm choklad med en twist den här vintern? Här är fem recept som garanterat får det att vattnas i munnen.

Foto: Instagram @hildakirkhoff

Den här vintern har Baileys tagit fram fem recept på varm choklad med en twist. De som utformat recepten är nordiska dessertproffs som Hilda Kirkhoff (vinnare av Hela Sverige bakar 2020), konditorn och kocken Joy Harris samt bakentusiasten Julie Marie från Danmark.

Spännande smakkombinationer

Recepten innehåller allt från miso och tahini till popcorn, kanel, muskot och apelsin samt, givetvis, diverse drycker från Baileys sortiment.

Om recepten inspirerar dig att ge bort en flaska Baileys i julklapp så kan du komplettera gåvan med en specialdesignad kopp som företaget utformat tillsammans med den danska keramikstudion MK Studio – koppen ska nämligen passa särskilt bra för varm choklad.

Här nedan hittar du de nya recepten på varm choklad med Baileys:

Varm choklad med salt karamell, karamelliserade popcorn och Baileys Salted

Varm choklad med salt karamell, karamelliserade popcorn och Baileys Salted

Du behöver: 

1⁄2 dl strösocker 

1⁄4 dl vatten 

1 – 2 krm salt 

2 1⁄2 dl mjölk  

25 g mörk choklad 

1 tsk majsstärkelse 

8 tsk Baileys Salted Caramel  

Gör så här: 

Lägg strösocker och vatten i en kastrull. Koka upp till en bärnstensfärgad karamell på låg till  medelvärme. Passa så att det inte bränns men att det fortfarande blir en karamell.

Tillsätt mjölken i karamellen. Nu kommer karamellen att stelna i kastrullen, detta är helt rätt.  Värm försiktigt mjölken igen tills karamellen smälts igen.

Hacka chokladen. Tillsätt chokladen och majsstärkelse i kastrullen under omrörning.  4. Slutligen smaksätt med Baileys Salted Caramel.

Sila chokladen innan servering.

Karamelliserade popcorn
30 g poppade popcorn 

1 dl ljust farinsocker 

1⁄2 dl vit sirap 

1 krm bakpulver  

25 g rumsvarmt smör 

1⁄2 krm salt 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Lägg popcornen i en bakplåtsklädd form.

Smält farinsocker och sirapen i en stekpanna. Smält till en gyllenbrun karamell.

Tillsätt bakpulver, rumsvarmt smör och salt, rör om och ta från plattan.

Häll den varma karamellen över popcornen och fördela karamellen jämnt med hjälp av två gafflar.

Ställ formen mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och rör om så att alla popcorn täcks med karamell.

Ställ i ugnen igen i 5 minuter.

Ta ut formen och lyft ut bakplåtspappret med popcornen. Fördela popcornen med hjälp av  gafflarna så att popcornen ligger utspridda.

Låt svalna helt.

Dekoration  

Lättvispad grädde  

Karamelliserade popcorn  

Seg kolasås 

Ätbart guldpulver 

Ev. tomtebloss  

ervera den varma chokladen med lättvispad grädde, karamelliserade popcorn, seg kolasås och  ätbart guldpulver. Tänd ett tomtebloss vid servering. 

Foto & Recept: @hildakirkhoff

Nästa bild
Vit varm choklad med misogrädde och Baileys Salted Caramel

Vit varm choklad med misogrädde och Baileys Salted Caramel

Du behöver: 

2 portioner

2 dl mjölk

50 g vit choklad  

En nypa salt 

2-5 cl Baileys Salted Caramel 

Gör så här: 

Värm upp mjölken och häll över chokladen.

Ha i en nypa salt och Baileys Salted Caramel. Rör om tills chokladen är upplöst.

Misogrädde 

2 dl grädde 

5-7 g misopasta  

1 msk florsocker

Gör så här: 

Vispa upp grädden tillsammans med misopastan och florsockret.

Toppa din varma choklad med grädden.

Foto & recept: @joyharris1

Nästa bild
Julig varm choklad med Baileys Espresso Crème

Julig varm choklad med Baileys Espresso Crème

Du behöver: 

2 portioner 

480 ml mjölk 

80 g mörk choklad 

1 tsk kanel 

1/2 tsk kryddpeppar 

1/4 tsk muskotnöt

80 ml Baileys Espresso Cream

Gör så här:

Värm upp mjölken, chokladen och kryddorna i en liten kastrull. Rör runt med en visp tills det  börjar bubbla.

Häll Baileys Espresso Cream i din favoritkopp och tillsätt den varma chokladen. Rör ihop.  Avsluta med en klick vispgrädde på toppen och pudra med kanel.

Dekorera med en kanelstång så är redo att avnjutas.

Foto & recept: @juliemarieeats

Nästa bild
Krämig varm choklad med apelsin, mandel och Baileys Chocolate Lux

Krämig varm choklad med apelsin, mandel och Baileys Chocolate Lux

Du behöver: 

2 portioner 

60 gram mörk choklad minst 70% 

2 1/2 dl mandelmjölk eller standardmjölk  

1 msk rörsocker 

1⁄2 msk majsstärkelse 

8 tsk Baileys Chocolate Lux 

1/2 apelsin, skal  

Gör så här: 

Grovhacka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl av mjölken.

Värm på låg värme till chokladen smält, rör under tiden.

Blanda resterande mjölk, rörsocker och majsstärkelse i en skål och rör ner i den varma  chokladmjölken.

Riv ner apelsinskal och tillsätt Baileys Cocolate Luxe. Rör på låg värme tills den varma  chokladen börjar få en krämig konsistens, den får inte koka.

Sila chokladen för att få bort apelsinskalet.

Brända mandlar  

100 g sötmandel  

3/4 dl strösocker  

1 1/2 msk vatten  

Ta fram en torr stekpanna och rosta mandlarna.  

Lägg strösocker och vatten i kastrull och koka upp på medelvärme tills sockret smält.  3. Lägg mandlarna i kastrullen med sockerlag och rör om till sockret sockrar sig, sänk till låg  värme. Detta tar cirka en minut och rör om hela tiden.

Lägg mandlarna på ett bakplåtspapper och låt de svalna helt.

 

Dekoration  

Minimarshmallows  

Lättvispad grädde  

Torkad apelsinskiva  

Brända mandlar  

Kakao

Dekorera den varma chokladen med lätt brända minimarshmallows, lättvispad grädde, torkad  apelsinskiva, hackade brända mandlar och pudrad kakao. 

Foto & recept: @hildakirkhoff

Nästa bild
Varm choklad med smaker från mellanöstern och Baileys Chocolate Luxe

Varm choklad med smaker från mellanöstern och Baileys Chocolate Luxe

Du behöver: 

2 portioner 

480 ml mjölk 

80 g mörk choklad 

20 g vit tahini 

80 ml Baileys Chocolate Luxe 

Gör så här:

Värm upp mjölken, chokladen och den vita tahinin i en liten kastrull. Rör runt med en visp tills  det börjar bubbla.

Häll upp Baileys Chocolate Luxe i din favoritkopp och tillsätt den varma chokladen. Rör ihop.

Avsluta med en klick vispgrädde och dekorera med en chokladsnöflinga och kakao.

Foto & recept: @juliemarieeats

 

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!