Artikeln innehåller annonslänkar
Skönhet

Unna ditt hår en djupverkande detox – så här gör du steg för steg!

Precis som huden behöver håret en djuprengöring då och då. Håret är som en magnet och drar till sig smuts och föroreningar. Dessutom använder vi en hel del produkter i våra hår, som hårspray och torrschampo. Därför mår ditt hår bra av en ordentlig detox då och då. 

Foto: elin.metromode.se

Vår tidigare hårbloggare Elin Molimenti (f.d. Johansson) tipsar hur du ska gå till väga för att göra en ordentlig detox. Hon rekommenderar att du gör en detox en gång i veckan om du vet med dig att du använder mycket produkter, eller har en hårbotten som producerar mycket talg och har problem med fett hår – annars kan det räcka med en till två gånger i månader.

För att göra en detox behöver du använda djuprengörande schampon som får bort alla orenheter i din hårbotten. Det är främst för att att bevara balansen i hårbotten som du ska göra en detox. Har du en frisk och hälsosam hårbotten får du också ett friskare hår. Vi har aldrig använt så mycket torrschampo/styling som vi gör nu och en hårbotten måste rivas igenom och bli ordentligt ren. Håret påverkas av yttre faktorer, speciellt om du t.ex. bor i en storstad eller inne i city där det finns mycket bilar.

Oftast påverkas blondiner mest av detta, då nästan alla hår är blekta och då drar till sig fukt, bakterier och smuts likt en svamp. Gamla produktrester, kemikalier, avgaserhåret gör lätt håret gulaktigt och dassigt. Därför är det väldigt viktigt att djuprengöra håret just för hårfärgens skull!

Så här gör du:

1. Skölj håret med vatten.

2. Ta en liten mängd detox- eller djuprengörande schampo och smek över hårbottnen och huvudet. Gnugga inte in det i längderna, då det är hårbotten som ska detoxas. Skölj snabbt med vatten.

3. Ta en större klick schampo och massera hårbotten ordentligt. Riv med naglar så att du verkligen stimulerar hårbottnen. Skölj igenom med vatten.

4. Tredje gången tar du en normalstor klick schampo och masserar hårbotten igen. Så du verkligen känner att håret är rent. Skölj håret och avsluta med balsam i längderna.

TIPS: Om du är blondin och vill ge håret en extra boost för att ta bort gula toner så kan du välja att använda silverschampo den tredje gången du schamponerar för att verkligen få effekt. Låt silverschampot sitta i några minuter – även på längderna. Vill man ha ännu mer effekt så smeker du på silverschampo på håret, alltså lägger det ovanpå håret utan att massera runt.

Glöm inte att vårda med leave-in-värmeskydd samt vårdande olja när du har handdsukstorkat håret.

The Cleanse Clarifying Shampoo - Oribe KÖP

The Cleanse Clarifying Shampoo - Oribe

Ge hår och hårbotten djupverkande rengöring utan att viktiga näringsämnen försvinner. Vulkanisk aska hjälper denna intensivt rengörande mousse att polera bort smuts, fett och restprodukter. Håret återfår sin inre styrka, glans och tar bort mineralrester från hårt vatten och klor.

Pris: 540 kronor.

KÖP

Nästa bild
Detoxifying Scrub Shampoo - Davines KÖP

Detoxifying Scrub Shampoo - Davines

Revitaliserande schampo för hårbottnar i dålig kondition. Behandling som kombinerar milda tensider av naturligt ursprung med slipande partiklar för en mild djuprengöring av hårbotten och som har en skyddande effekt mot fria radikaler. Innehåller phytoceuticalsextrakt från kronärtskocka, som är rikt på polyfenoler och har stark antioxiderande effekt.

Pris: 279 kronor.

KÖP

Nästa bild
Ekologiskt Detox Schampo - Hjärtligt KÖP

Ekologiskt Detox Schampo - Hjärtligt

Ekologiskt Detox Schampo som rengör på djupet. Passar de flesta hårtyper samt fett hår. Rengör effektivt all styling skonsamt utan att torka ut eller irritera.

Pris: 183 kronor.

 

KÖP

Nästa bild
Hair Cleansing Cream Shampoo - Redken KÖP

Hair Cleansing Cream Shampoo - Redken

Rengörande schampo för alla hårtyper och hårtexturer som avlägsnar torrschampo- och produktrester, mineraler från hårt vatten, överskott av oljor och ackumulering av föreoreningspartiklar från håret – en allt-i-ett-produkt. Schampot innehåller fruktsyror och stärker hårfibern, samt ger ökad glans.

Pris: 184 kronor.

KÖP

Nästa bild
Sunday Shampoo - Bumble And Bumble KÖP

Sunday Shampoo - Bumble And Bumble

Vad: En veckovis detox för att befria håret från produktrester, mineralerfrån hårt vatten och föroreningar. Perfekt för “product junkies” och för dig som sällan tvättar håret.

Pris: 275 kronor.

KÖP

Nästa bild
Maxi Wash Detox Shampoo - Kevin Murphy KÖP

Maxi Wash Detox Shampoo - Kevin Murphy

Ett detox-schampo som innehåller AHA-syror som bryter ned fett för en ren, klar hårbotten. De balanserande eteriska oljorna tränger ner i hårbotten för att fräscha upp håret, rengöra och rensa en oljig (fet) eller flagnande (torr) hårbotten.

Pris: 289 kronor.

KÖP

Nästa bild
Shampoo 0.1 - Detox - Grown Alchemist KÖP

Shampoo 0.1 - Detox - Grown Alchemist

Uppiggande shampoo, med dess näringsrika avgiftande formula, avgiftar både hår och hårbotten från fria radikaler, orsakade av kost, luftföroreningar och UVA/UVB-strålning. Stärker både hår och hårbotten samt rengör, avgiftar och ger glans. Innehåller naturligt antiseptisk salvia och reparerande provitamin B5. Perfekt för daglig användning, passar alla hårtyper.

Pris: 360 kronor.

KÖP

Nästa bild
Perfect Hair Day Triple Detox - Living Proof KÖP

Perfect Hair Day Triple Detox - Living Proof

Färgsäkert schampo som försiktigt avlägsnar avlagringar från de tre huvudorsakerna: produktrester, hårt vatten och föroreningar.

Pris: 279 kronor.

KÖP

Nästa bild
The Dude Detox Shampoo - Waterclouds KÖP

The Dude Detox Shampoo - Waterclouds

Djuprengörande schampo det avlägsnar skonsamt alla styling produkter från håret och hårbotten. Innehåller Blueberry seed oil (blåbärs olja) och Acai extract (Acaibärs extrakt) som båda är mycket berikade på C-vitaminer, antioxidanter och mineraler.

Pris: 199 kronor.

KÖP

Nästa bild
Repair Me Wash Shampoo - Kevin Murphy KÖP

Repair Me Wash Shampoo - Kevin Murphy

Återuppbyggande, återfuktande och stärkande schampo med kraftfulla proteiner från bambu, aminosyror från silke, antioxidanter och enzymer som skyddar håret och varsamt tar bort föroreningar och gör det mjukt och följsamt.

Pris: 329 kronor.

KÖP

Nästa bild
Eco Therapy Revive Shampoo - Maria Nila KÖP

Eco Therapy Revive Shampoo - Maria Nila

Ett fuktgivande detox schampo som rengör håret på djupet från smuts, produktrester och oljor samtidigt som det vårdar både hår och hårbotten.

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
SOLU Shampoo - Davines KÖP

SOLU Shampoo - Davines

Djuprengörande schampo som effektivt avlägsnar rester från stylingprodukter.
Schampot innehåller extrakt från bovete vilket gör produkten rik på mineralsalter och aminosyror.

Pris: 269 kronor.

KÖP

Nästa bild
Art of Hair Cleansing Oil Shampoo - Shu Uemura KÖP

Art of Hair Cleansing Oil Shampoo - Shu Uemura

Ett skonsamt, rengörande och glansgivande schampo till alla hårtyper. Utan parabener och silikon. Intensivt rengörande samtidigt som dent respekterar balansen i hårbotten. Formulan med tillskott av extrakt inspirerat av Onsen som i Japan uppskattas för sina renande egenskaper, rengör håret skonsamt samtidigt som det blir glansigt och luftigt. Ger ett hår som känns fullständigt rent.

Pris: 430 kronor.

KÖP

Nästa bild
Minu Hair Masque - Davines KÖP

Minu Hair Masque - Davines

Om du vill kan du efter den tredje schamponeringen handdukstorka håret framför spegeln och applicera en vårdande inpackning.

Pris: 299 kronor.

KÖP

Nästa bild
The Quick Fix Circle - Davines KÖP

The Quick Fix Circle - Davines

Återfuktande och utredande supermask som verkar på 3 minuter och bland annat innehåller fuktbindande hyaluronsyra samt röd lera som verkar rengörande (passar perfekt i en detox-kur!). Håret blev så lent, lätt att borsta ur och vilken fräsch känsla man får efter denna kur.

Pris: 79 kronor.

KÖP

Nästa bild
Detangling Comb - GHD KÖP

Detangling Comb - GHD

Kamma igen håret med en bred kam. Låt verka i 5-10 minuter, skölj ur inpackningen.

Pris: 135 kronor.

KÖP

Nästa bild
Colour Refresh 6.00 Cacao - Maria Nila KÖP

Colour Refresh 6.00 Cacao - Maria Nila

Tips! Om du vill få extra pigment som fäster sig lite bättre på ditt mörka hår kan du använda den här istället för den vanliga inpackningen. Låt verka 15-30 min, avsluta med balsam.

Pris: 159 kronor.

KÖP

Nästa bild
Eco Therapy Revive Trio - Maria Nila KÖP

Eco Therapy Revive Trio - Maria Nila

Ett fuktgivande och detoxande schampo som på ett ett effektivt och skonsamt sätt rengör och skapar balans i hår och hårbotten genom micellär teknik. Tack vare mjukgörande Aleovera och färgbevarande Linfröextrakt kan schampot användas för dagligt bruk.

Pris: 819 kronor.

KÖP

Nästa bild
Balsam - Löwengrip KÖP

Balsam - Löwengrip

Avsluta med balsam som får verka i 1-2 minuter, till exempel det här som både rengör och återfuktar.

Pris: 159 kronor.

Finns även hos Åhléns!

KÖP

Nästa bild
Silvershampoo - Kevin Murphy KÖP

Silvershampoo - Kevin Murphy

Tips! Om du är blondin och vill ge håret en extra boost för att få bort gula toner så avsluta med silvershampoo den tredje gången du shamponerar! Låt det sitta i några minuter – även på längderna. Vill du ha ännu mer effekt så smeker du silvershampoot på håret (och inte masserar runt)

Pris: 289 kronor.

Finns även hos Lyko!

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!