Festlig mat behöver såklart inte innebära fisk, kött eller mejeriprodukter. Vi har letat upp tre veganska recept som tillsammans bildar en panggod nyårsmeny som garanterat kommer göra både veganen och köttätaren nöjda.
Inspireras inför årets vegetariska nyårsmiddag!
Crème Ninon – Grön ärtsoppa med mousserande vin
4 portioner
Du behöver:
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 paket fina, frysta ärtor
0,5 – 1 liter grönsaksbuljong
3 dl vitt, mousserande torrt vin
1 paket vegansk matlagningsgrädde (exempelvis Oatly iMat)
Tryffelolja, salt och nymalen svartpeppar att smaka av med
En nypa socker
Olivolja till stekning
Gör såhär:
Stek lök och vitlök mjukt i olja. Tillsätt de frysta ärtorna och låt tina på medelhög värme. Strö över en nypa socker. Häll i buljong, låt koka upp och puttra ett tag. Personligen gillar jag inte när ärtorna kokar sönder, de blir lite mjöliga och trista då. Mixa sedan soppan så slät det går, detta görs enklast med stavmixer. Rör ned det bubbliga vinet och grädden, om detta gör att soppan kyls ned avsevärt – värm upp utan att det börjar koka. Servera soppan varm, raffsa på svartpeppar och ringla över några droppar tryffelolja.
Blomkålspuré med Oumph!
4 portioner
Marinerad Oumph!:
Du behöver:
2 strimlade röda lökar
Några nävar haricot verts, frysta eller färska
1 strimlad paprika, valfri färg
1 påse tinad naturell Oumph!, 280 g
Marinad: 2 msk tomatpuré, 1,5 msk mörk soja, 1 msk torkade örtkryddor (basilika+timjan), 0,5 dl vatten
Salt och peppar
Gör såhär:
1. Blanda marinaden och lägg ner Oumph! Låt det stå medan du förbereder de andra ingredienserna.
2. Fräs lök i olja några min på medelhög värme. Tillsätt bönor och paprika och fortsätt steka tills det börjar få lite färg.
3. Häll ner Oumph! och marinad och stek allt ca 5 min till. (Om du gillar sött i maten, tror jag inte att rätten tar skada av en nypa socker i detta sista steg, if you know what I’m sayin’.) Smaka av med salt och peppar. Färdigt att avnjutas!
Blomkålspuré
4 portioner
Du behöver:
1 stor gul lök, grovhackad
2 selleristjälkar
1 kg blomkål, skuren i små bitar
1 buljongtärning
Vitpeppar
Topping: hackad färsk persilja och torrostade solroskärnor
Gör såhär:
1. Stek lök och selleri mjukt i olja.
2. Lägg ner blomkål, en smulad buljongtärning och fyll på med så mkt vatten att det precis täcker grönsakerna. Koka upp och låt det bubbla tills blomkålen mjuknat.
3. Sila bort vätskan (spara den gärna till soppkok). Mixa grönsakerna till en puré.
4. Krydda med lite vitpeppar. Strössla över persilja och solroskärnor.
Saffranspannacotta med granatäpple & pistagenötter
4 portioner
Du behöver:
5 dl havre- eller sojagrädde
1 påse vegegel eller 1 dl gelésocker
1 påse saffran
1 vaniljstång
½ dl socker (uteslut detta ifall du använder gelésocker)
Granatäppelkärnor
Pistagenötter
Gör såhär:
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna. Blanda ner vaniljfröna med grädde, saffran, vegegel (eller gelésocker) och socker i en kastrull. Låt det koka under en eller ett par minuter och häll sedan upp i serveringsglas. Låt det stå en timme så att det stelnar och servera sedan med granatäpplekärnor och hackade pistagenötter.
Recept via Vegoteket