Hälsa

ALS – symtom, behandlingar och orsaker

Varje år drabbas omkring 220 svenskar av ALS, alltså amyotrofisk lateral skleros. I den här artikeln går vi igenom symtom, behandlingar och orsaker till ALS.

Foto: Pexels

ALS är i själva verket samlingsnamnet för en grupp sjukdomar där nervceller i hjärnan, hjärnstammen och ryggmärgen dör. Detta leder till att armar och ben blir alltmer förlamade. Ofta påverkas även förmågan att prata och svälja.

Symtom

Symtomen för ALS kan variera, eftersom det finns flera typer av ALS. Sjukdomen kan ibland komma “smygande”. Enligt Vårdguiden börjar den oftast med att en hand eller fot inte fungerar riktigt som förut.

Tecken på begynnande ALS kan vara:

  • Ett finger blir stelt eller svagt – man kan till exempel få svårigheter att skriva med en penna eller öppna burkar. 
  • Foten “hänger inte med”. Det blir svårt att gå i trappor.
  • Talet påverkas, man får svårt att uttala vissa bokstäver eller ord. Man kan även få svårigheter med att svälja. Efter några veckor eller månader börjar man sluddra när man pratar.

Under de närmaste månaderna märker man sedan att musklerna förtvinar – musklerna tillbakabildas, så kallad muskelatrofi. Styrkan och koordinationen av rörelsen påverkas och man kan även få muskelkramper och muskelryckningar. Gemensamt för de olika formerna av ALS är att svagheten gradvis sprider sig vidare i kroppen.

Behandling

Det finns ingen botande behandling av ALS, utan den som drabbas blir hela tiden sämre. Däremot kan man med hjälp av behandling bromsa sjukdomsförloppet och minska de negativa effekterna av sjukdomen. Tidigt insatt bromsmedicin förlänger överlevnadstiden med 25-30 procent, enligt Hjärnfonden. 

Orsaker

Orsaken till ALS är ännu inte helt känd, men vi vet att den genetiska faktorn är viktig – detta innebär dock inte att alla som bär på ett genetiskt anlag blir sjuka. Förekomsten av ansamlingar av ett felveckat protein, SOD1, inne i nervceller har visat sig vara gemensamt för alla typer av ALS. I dagsläget arbetar forskare med att utveckla metoder för att hämma nybildning samt spridningsprocessen av detta protein.

Så kan du lära dig om och bidra till forskningen mot ALS:

Börje Salming ALS-Stiftelse
Stoppa ALS
Hjärnfonden
Neuro
Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning

Källor: Hjärnfonden, Vårdguiden

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!