Artikeln innehåller annonslänkar
Hälsa

6 supergoda recept på nyttiga våfflor som får din kropp att jubla

Vem har sagt att våfflor alltid måste göras på det gamla klassiska sättet? Ibland (läs: ofta!) är det roligt att variera ingredienserna för att få fram nya smaker och mer näring för kroppen. Här hittar du sex recept som är lika goda som nyttiga.

I den här artikeln förekommer annonslänkar till återförsäljare.

Foto: Foodjunkie/Metro Mode

Rå kakao, banan, chiafrön, kikärter och zucchini (!) är bara några av de näringsrika ingredienserna som återfinns nedan, där bland annat Edita “Foodjunkie” Renlund har tagit fram fyra av recepten. Blanda, grädda och njut!

Chokladvåfflor gjorda på banan KÖP

Chokladvåfflor gjorda på banan

Ingredienser

1 dl mjöl (du kan använda tex vete- eller rismjöl)
1 banan
1 dl valfri mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk rå kakao
1 nypa salt
1 msk kokosolja
1 msk chiafrön

Gör så här

1. Mixa allt och ställ in smeten i kylen medan våffeljärnet blir varmt. Även om det bara handlar om typ tre minuter så gör det susen för att få chiafröna att ta fart och smeten att dra ihop sig.

2. Grädda och toppa med till exempel kokosgrädde, smält honung (som du ställer i mikron i 30 sekunder)  och färsk kall mango.

KÖP

Foto: Foodjunkie/Metro Mode

Nästa bild
Mandelvåfflor KÖP

Mandelvåfflor

Ingredienser
(ca 3 stycken)

1 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl vatten
30 gram smält kokosfett
2 stora ägg

Här hittar du hela receptet!

KÖP

Foto: Unsplash

Nästa bild
Potatis, zucchini- och halloumivåffla KÖP

Potatis, zucchini- och halloumivåffla

Ingredienser
(ca 3 våfflor)

8 kokta potatisar
1 zucchini
1 halv halloumiost

Gör så här

1. Skala den kokta potatisen. Riv zucchinin ner i en ren kökshandduk och pressa ur all saft. Riv halloumin och blanda med potatisen och zucchinin.

2. Knäck i ett ägg, salt och peppar. Mixa allt till en smet.

3. Grädda i våffeljärnet. Servera med till exempel kesella, persilja och chiliflingor på.

KÖP

Foto: Foodjunkie/Metro Mode

Nästa bild
Våfflor med mandelmjöl, chiafrön och hasselnötskräm KÖP

Våfflor med mandelmjöl, chiafrön och hasselnötskräm

Ingredienser
(ca 8 stycken)

1,5 dl valfritt nötmjöl eller fint mixade nötter (tex mandel- eller hasselnötsmjöl)
1 dl havremjölk
0,5 dl vispgrädde
3 ägg
1,5 tsk bakpulver
2 tsk chiafrön
1 nypa salt
Smör till stekning

Gör så här
1. Värm våffeljärnet. Lägg chiafrön i en mixer eller matberedare och mixa till ett fint mjöl.

2. Häll ner resten av ingredienserna och mixa samman. Smörj våffeljärnet med smör och grädda till våfflor.

3. Servera med grädde, bär och egengjord hasselnötskräm.

Ingredienser:
2 dl hasselnötter
2 msk kakao (raw eller vanlig)
0,75 dl ekologisk honung
En nypa salt
1 krm ekologiskt äkta vaniljpulver
ev. 1-2 tsk kokosolja

Gör så här:
Rosta hasselnötterna på en plåt med bakpapper i ugnen på 175 grader i cirka 8 minuter så att skalet spricker men inte bränns. Skrubba dem så att skalet lossnar med en handduk. Mixa nötterna i en mixer tills det blir ett smör (tillsätt kokosoljan om det inte blir ett smör) tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills du är nöjd med konsistensen. Häll upp i en burk, förvara i kylen. Ta fram en stund innan servering.

Det blir för övrigt godast att låta våfflorna svalna en stund innan de äts. Annars smälter vispgrädden …

KÖP

Foto: Sofia "PT-Fia" Ståhl

Nästa bild
Kikärtsvåfflor KÖP

Kikärtsvåfflor

Ingredienser

4 dl kikärtor (det är mer ekonomiskt att koka dina egna!)
4 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk färsk persilja eller timjan

Mixa ingredienserna och sedan in i våffeljärnet. Till det ser ni att jag gjorde något spännande.. eller så ser den väldigt spännande ut de där stora gröna huvudet. Den smakar som blomkål, så den här salladen kan man ha antingen ha blomkål eller broccoli i tycker jag. Det slungade jag med ganska mycket fetaost, citron, olivolja, salt och svart peppar

KÖP

Foto: Foodjunkie/Metro Mode

Nästa bild
Potatisvåfflor KÖP

Potatisvåfflor

Gör så här:

Skala och riv 8 st potatisar
Kläm ut all saft
Blanda i olivolja, salt och peppar

Värm våffeljärnet med olivolja
Dela upp smeten och låt den vara i en bra stund.

Valnötssås:

2 nävar valnötter
1 vitlök
en skvätt vatten
en näve färsk basilika
1 tsk kokosolja
2 msk ost, valfri
salt
peppar

Valnötssåsen är även perfekt och enkel att göra när man vill ha någonting gott till ex bönpasta eller liknande.

KÖP

Foto: Foodjunkie/Metro Mode

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!