Hälsa

800 män ville “hyra en flickvän” – var egentligen kampanj mot sugardating

Sugardating är ett växande fenomen som håller på att etableras mer och mer även i Sverige. Men tvärtom vad många kan tro räknas att betala för sin “dejt” i utbyte mot sexuella handlingar som prostitution – något som två antitraffickingorganisationer tagit fasta på i en ny kampanj riktad mot sexköpare.

Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Unsplash

Den senaste tiden har vi hört mer om så kallad sugardating, som ofta går ut på att en äldre person hittar en yngre person (ofta kvinna) att “umgås” med och då betalar för hennes resor, shopping och annat. Men oftast förväntas hon “betala tillbaka” i form av sex och andra handlingar, och många menar att sugardejting i själva verket inte är något annat än förtäckt prostitution.

Allt fler insatser för att stoppa sugardating

Trots detta är det alltså en allt vanligare företeelse, något som bland annat gjort att socialarbetare från 43 kommuner i Bergslagen förra året hade en konferens på temat för att reda ut hur man kan stoppa det.

– Vi ser ju väldigt tydligt att de som frekventerar de här dejtingsidorna, de som kallar sig för ”sugardaddys”, alltså den köpande parten, de är ju inte inne där för att hitta någon de kan bjuda en ceasarsallad på för 10 000 kronor, utan de vill ju ha sex i utbyte, har polisen och utredaren Simon Häggström tidigare sagt till SVT.

Även Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har fått i uppdrag att utvärdera sexköpslagen och specifikt granska sugardejting, enligt Aftonbladet.

Över 800 män försökte “hyra flickvän”

Nyligen valde dock två organisationer att gå samman för att nå så kallade “sugardaddys” på ett lite annorlunda sätt. Antitraffickingorganisationerna RealStars och Child10 valde nämligen att lansera hemsidan Hyrflickvän.se med sloganen “Vi har förmedlat sköna relationer sedan 2017”. Under de dagar som sajten fanns uppe försökte över 800 män registrera sig för att “hyra” en flickvän – men möttes istället av ett meddelande om att de var på väg att begå ett brott.

Organisationerna bakom kampanjen ställer sig nämligen den retoriska frågan: “Men är det att utnyttja en person som ‘vill’ träffas och som dessutom får ‘betalt’ i form av gåvor?“. Och svaret är enkelt: “Ja, att köpa en annan människas kropp, oavsett om du betalar med pengar eller gåvor, är prostitution enligt sexköpslagen” fortsätter de.

Vanligt sätt att lockas in i prostitution

Organisationerna delar också med sig av skrämmande fakta, som att sugardejting är ett av de vanligaste sätten att lockas in i prostitution för unga, särskilt tjejer, i Sverige. Dessutom blir så många som 60–80 % utsatta för fysiska, verbala och sexuella övergrepp, och många av dem har även utsatts för övergrepp redan under barndomen.

– Man förstår kanske inte hur farligt det är, man kan tro att det handlar om dejting, men det här är förtäckt prostitution och faller inom ramen för sexköpslagen. Det är ett av de vanligaste sätten att lura in svenska ungdomar i prostitution, säger Malin Roux Johansson, som är generalsekreterare på RealStars, till Aftonbladet.

Hon menar också att en mer tradtitionell kampanj inte hade nått ut till just de aktuella männen som den här kampanjen gjorde. Dessa har erbjudits hjälp för att stoppa sitt farliga eller potentiella beteende (här finns en lista på hjälp att få). Om du själv är utsatt och i akut fara ska du ringa 112 – och här hittar du en lista på olika organisationer som kan hjälpa dig som säljer sex eller på annat sätt behöver hjälp.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!