Det är skrämmande statistik vi har framför oss när det kommer till utbrändhet och psykisk ohälsa i världen. Så pass skrämmande att världshälsoorganisationen gått ut med en varning om att psykisk ohälsa kommer att ha gått om hiv som den vanligaste förekommande diagnosen i världen om fyra år.
Fyra år?? Det är ju absolut ingenting kanske du tänker… Frågan med fler frågetecken än vad som är rimligt är både befogad och minst sagt läskig. Och samtidigt ökar utmattnings-relaterade sjukdomar lavinartat, så som utbrändhet.
Forskaren Agneta Sandströms menar att det inte finns någonting som heter negativ stress. Förmågan att kunna varva ner är helt avgörande för att vi ska överleva. Hon förespråkar inte mindfullness utan istället något som kallas för mindlessness.
“Folk gör ofta saker när de kopplar av – som att titta på tv-serier – men det är inte avkoppling för hjärnan. Att koppla av är att inte göra någonting alls, mindlessness istället för mindfullness, det kan man göra korta stunder också. Det räcker med en halvtimme om dagen.” Säger Agneta Sandström till Promas.se.
Och glöm för guds skull inte att psykiska sjukdomar inte bara påverkar humöret. De ökar samtidigt risken för livshotande sjukdomar som stroke, hjärt och kärlsjukdomar samt insulinresistens.
“Folk borde protestera mera, säga ifrån att det här går inte. De som blir utbrända säger istället att det ska gå och kavlar upp ärmarna oavsett vilka förutsättningar de har.”
Kan vi inte bara lova varandra att ta det lite lugnare? Att utöva mer mindlessness och försöka prioritera vår hälsa? Lova det och kolla även in “50 saker du inte ska säga till en utbränd person” här >>
Källa: Läs hela artikeln på Promas.se
Foto: Unsplasch.com