För dig som är glutenintolerant eller som helt enkelt vill variera de mer traditionella lussekatterna har du ett grymt gott recept att testa här.
Foto: Idawarg.se
Ingredienser
250 g havremjöl (mixa glutenfria havregryn)
250 g rismjöl
75 g smör
1 ägg
2 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)
0,5 gram saffran
0,75 paket jäst för söt deg
2 tsk fiberhusk
1 dl kvarg
1 krm salt
1 dl kokossocker (mer om du gillar sötare bullar)
Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölk. Se till att det blir 37 grader och häll sedan mjölk/smör över smulad jäst och rör tills det smälter.
2. Häll över fiberhusk och låt allt stå i 10 minuter. Tillsätt sedan saffran, salt, ägg, kvarg och socker och rör om.
3. Blanda ihop havremjöl och rismjöl och lägg undan 1 dl till utbakning. Häll sedan ner mjölmixen och bearbeta degen. Använd bakmaskin eller kör i matberedare. Låt degen jäsa i 30 minuter under täcke.
4. Baka ut lussekatter och lägg på en plåt med bakpapper och sedan ska degen jäsa i ytterligare 30 minuter. Efter jäsningen penslar du på vispat ägg och sätter i russin. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 7 minuter.
Dofta, ät och njut!
Här hittar du fler goda Recept
Recept: Ida Warg