Glutenfria lussekatter – Ida Wargs enkla och goda recept
För dig som är glutenintolerant eller som helt enkelt vill variera de mer traditionella lussekatterna har du ett grymt gott recept att testa här.
Ingredienser
250 g havremjöl (mixa glutenfria havregryn)
250 g rismjöl
75 g smör
1 ägg
2 dl mandelmjölk (eller valfri mjölk)
0,5 gram saffran
0,75 paket jäst för söt deg
2 tsk fiberhusk
1 dl kvarg
1 krm salt
1 dl kokossocker (mer om du gillar sötare bullar)
Gör så här
1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölk. Se till att det blir 37 grader och häll sedan mjölk/smör över smulad jäst och rör tills det smälter.
2. Häll över fiberhusk och låt allt stå i 10 minuter. Tillsätt sedan saffran, salt, ägg, kvarg och socker och rör om.
3. Blanda ihop havremjöl och rismjöl och lägg undan 1 dl till utbakning. Häll sedan ner mjölmixen och bearbeta degen. Använd bakmaskin eller kör i matberedare. Låt degen jäsa i 30 minuter under täcke.
4. Baka ut lussekatter och lägg på en plåt med bakpapper och sedan ska degen jäsa i ytterligare 30 minuter. Efter jäsningen penslar du på vispat ägg och sätter i russin. Grädda i ugnen på 250 grader i ca 7 minuter.
Dofta, ät och njut!
Här hittar du fler goda Recept
Recept: Ida Warg