Om du bara får välja en krydda för att boosta din hälsa i höst – välj gurkmeja! Det gyllengula pulvret tillför det där lilla extra till dina grytor och soppor, men allra godast är den varma hälsodrycken som är en perfekt start och avslutning på dagen.
Gurkmeja har använts i Asien och inom den indiska läkekonsten ayurveda i tusentals år för sina hälsofördelar. Kryddan innehåller ämnet curcumin som skyddar mot inflammationer i kroppen, förbättrar matsmältningen och är välgörande för huden. Du kan köpa torkad gurkmeja från matbutikens kryddhylla och den är perfekt till koka ihop en väldoftande pasta som grund till populära hälsodrycken golden milk.
Golden Milk – bästa starten eller avslutningen på dagen
En kopp innan sänggång är det perfekta sättet att varva ner efter dagen och förbereda kroppen för en god natts sömn. Vi gillar också att börja dagen med en kopp, det lägger grunden för en hälsosam dag.
Guldmjölk
1/2 dl torkad eller färsk gurkmeja
1 msk torkad eller färsk ingefära
1 1/2 dl vatten
Koka upp och låt sjuda på svag värme i 6-8 minuter tills det blir en pasta. Rör då och då. Låt svalna och förvara i kylskåp i 1-2 veckor, pastan räcker till flera glas golden milk. Dessutom är den perfekt att använda i matlagning då den sätter smak och färg till grytor, wok, soppor eller smoothien.
Blanda därefter 1 tsk av pastan med 2 dl mjölk, tex osötad mandelmjölk eller havremjölk, i en kastrull och värm försiktigt på spisen.
Rör om och smaka av med kryddor och eventuellt lite sötma från honung. Testa att krydda med kardemumma, vaniljpulver och kanel.
När pastan har svalnat kan du förvara den i en glasburk i kylen, där den håller i ungefär en vecka. Du kan även använda pastan i grytor, soppor, gröten eller i dina smoothies (se recept nedan).