Vi utsätts dagligen av bilder på ”perfekta” kroppar och sociala medier gör oss mer mottagliga för kroppsideal än någonsin. Några som kämpar med att krossa de rådande kroppsidealen är kroppsaktivisterna och inspiratörerna Linda-Marie Nilsson och Sophia Anderberg.
Foto: Mariette Trempenau/Lina Eidenberg Adamo
Linda-Marie Nilsson har använt sina sociala kanaler för att sprida kroppspositivism i sju år. Då var hon 20 år gammal och hade i hela sitt liv känt sig utanför på grund av sin kropp.
– Jag hade inte kunnat köpa samma kläder som mina vänner eftersom min storlek inte alltid fanns. Jag hade heller aldrig sett en enda film där det fanns en tjock person med som inte var där för att man skulle skratta åt den. Jag var så otroligt trött på att aldrig få vara med på samma villkor.
Linda-Marie la då ut en bikinibild på sig själv med texten: ”Jaja, kan alla med platta magar lägga upp sina strandbilder, så kan jag också det!”. Bilden fick över 80 000 gilla-markeringar och blev en världsnyhet. Hon fick tusentals mejl från tjejer och kvinnor världen över som berättade att hennes bild hjälpt dem att våga visa sina kroppar.
– Jag förstod då att jag inte var ensam om att känna mig utanför.
Sophia Anderberg hade levt med olika former av ätstörningar och självförakt från att hon var 12 år tills hon blev frisk för fyra år sedan.
– Jag började använda mina kanaler för att förmedla det jag gick igenom och det visade sig att jag inte var ensam. Världen behöver se alla kroppstyper för att förstå att vi duger!
Att lägga upp bilder på Instagram blev, för Sophia ett steg mot att bli frisk och få en annan syn på sin kropp.
– Det var som ett hjälpmedel för mig samtidigt som jag hjälpte och stöttade mina följare. I samband med att jag gick på behandling hos en ätstörningsmottagning var detta en enorm hjälp för mig.
Dagligen får Linda-Marie mejl från 10-åriga tjejer som inte vågar vara med på idrotten för de skäms över sina kroppar och som börjat väga sig och banta. Även äldre kvinnor hör av sig som berättar att de inte har badat på stranden på 50 år.
– De här känslorna som så många bär på kan förstöra så många år, kanske hela liv. Mammor vågar inte bada med sina barn, unga tjejer stannar hemma för de får ångest av tanken på att ha på sig bikini. Kroppspositivism behövs för att krossa normer och visa att vi alla duger som vi är, säger Linda-Marie.
Sophia får också många mejl som vittnar om att den syn vi har på våra kroppar är långt ifrån positiv. Många skriver att de önskar att de hade samma syn på sin egen kropp som Sophia har på sin.
– Det är hjärtskärande att läsa att många lever med sådan avsky mot sig själva. Våra kroppar som egentligen bara borde få all respekt och kärlek som går att få! Som borde vara vår bästa vän.
Linda-Marie menar att synen vi har på våra kroppar är fruktansvärd.
– Vi tänker så mycket negativt om våra kroppar och våra utseenden hela tiden. Många behandlar sig själva illa och låter också andra behandla dem illa för att de inte tycker att de är värda något bättre, eftersom de anser att de är fula.
Trots att de får mycket mejl från personer som inte gillar sitt utseende upplever Sophia att de som hör av sig vill må bättre.
– De som hör av sig är också de som vill må bättre, de som inspireras och som kanske tar ett steg i rätt riktning när de ser mina bilder.
Både Sophia och Linda-Marie tycker båda att de har märkt en viss skillnad i hur samhället ser på större kroppar.
– Många företag tar ställning i frågan, dels genom att samarbeta med oss men också genom att exempelvis utveckla storlekssortimentet i sina butiker eller att ta fram flera storlekar i skyltdockor. Det är på väg i rätt riktning, säger Sophia.
Sugen på att läsa mer? Massa annat härligt material hittar du i Metro Modes magasin. Du plockar ditt ex på centralstationerna i Malmö, Göteborg och Stockholm och även i flera H&M-butiker (vilka hittar du här). Här kan du också läsa magasinet digitalt.