Är du en riktig nattuggla och gärna trycker på snooze-knappen alldeles för många gånger på morgonen? Nu visar en ny studie förklaringen till varför vissa personer är morgonpigga och andra kvällspigga.
Foto: Unsplash/ @kstonematheson & @heftiba
Det är forskarna från medicinska fakulteten vid Helsingsfors Universitet som har undersökt om hjärnaktivitet har ett samband med morgon- eller kvällspigghet. I studien fick 170 stycken 17-åringar svara på frågor som skulle ta reda på om de var morgon- eller kvällspigga. I studien har forskarna tittat närmre på så kallade sömnspindlar som är små utbrott av aktivitet i hjärnan och genom en EEG-undersökning undersökte därefter forskarna hjärnaktiviteten medan personerna sov. Resultaten visar på att de personer som är morgonpigga har färre sömnspindlar gentemot de som är kvällspigga. Till Hufuvstadsbladet säger professorn Anu-Katriina Pesonen att de har kunnat koppla de subjektiva upplevelserna till fysiska egenskaper.
– Vi noterade att de morgonpigga ungdomarnas sömnspindlar var klart svagare och att de blev färre mot morgonen, säger professorn Anu-Katriina Pesonen i samma intervju.
Utifrån studien menar forskarna att morgon- och kvällspigghet är en biologisk egenskap. Huruvida du har starka eller svaga sömnspindlar har alltså ett samband med om du är en typisk morgon- eller kvällsmänniska.
Källa: Café & Hufuvstadsbladet