Avokadomajonnäs
Du behöver:
1 ägg, rumstempererat (låt det ligga framme på köksbänken i 30-60 minuter)
1 msk citronjuice
1 tsk senapspulver
1 tsk havssalt
3 dl avokadoolja
Gör så här:
1. Knäck ägget tillsammans med citronjuicen, senapen och saltet i en mixer. Sätt på locket men ta bort den runda mittendelen.
2. Mät upp oljan i ett litermått. Sätt mixern på lägsta hastigheten och låt den gå i 20-30 sekunder. Sen börjar du hälla oljan i en tunn, stadig stråle genom mittenhålet på mixerlocket på fortsatt låg hastighet.
3. Du kommer höra att blandningen börjar tjockna efter cirka 2,5 deciliter olja. Ingen fara om den känns tunn tills dess!
4. När all olja är iblandad, stäng av mixern och sleva upp i en glasburk. Du kan förvara majonnäsen i en tillsluten burk i kylskåpet i upp till en vecka.
Tips!
Om du har bråttom och inte hinner vänta i en halvtimme på att ägget ska nå rumstemperatur efter att ha legat i kylen så kan du lägga det i en skål med varmt (inte hett!) vatten en stund istället.
Foto: Unsplash