Krämig Svartpepparglass- söt och het på samma gång
Du behöver:
ca 1 liter
6 ägg, separerade
1 1/2 dl kokossocker
5 dl vispad grädde av valfri sort
1 dl valfri mjölk
3 msk agave sirap, alt. yacon – eller lönnsirap
1 vaniljstång, alt. 1 krm äkta vaniljpulver
1 1/2 tsk finmalen svartpeppar, gärna mortlade hela korn eller nymalen för extra mycket smak, men köpt finmald går också bra.
Toppingförslag
Lingon. Tranbär eller röda vinbär är också smarrigt.
Kolasås
3 dl fet kokosmjölk
0.75 dl kokossocker
1/2 msk agave sirap
1 krm äkta vaniljpulver
1 nypa havssalt
Gör så här
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dom tillsammans med hela stången i en kastrull med svartpeppar, mjölk och agave sirap och låt sjuda i en på låg värme medan du förbereder övriga ingredienser.
Separera äggen och lägg gulor och vitor var för sig i en varsin skål.
Vispa gulorna med kokossockret luftigt, gärna med elvisp.
Vispa grädden fluffig.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vänd sedan ihop alla ingredienser till en jämn smet. Kör det i en glassmaskin tills du har en krämig glass och frys den sedan. Om du inte har en glassmaskin kan du frysa den på en gång och röra om då och då.
Under tiden glassen fryser kokar du ihop din kolasås genom att låta samtliga ingredienser till kolasåsen koka i en kastrull tills du har en krämig kola.
Brukar ta mellan 10-25 minuter beroende på hur vid kastrull du har. Det bubblar mycket och det ska det göra. Vispa då och då i kolasåsen. Häll sedan upp den i en ren glasburk med lock och låt svalna innan servering. Förvaras sedan i kylskåp.