Här bjuder vi på Hanna Göranssons recept på fantastiskt goda och glutenfria semlor och semmelwraps!
Ladda upp inför Fettisdagen med två recept på glutenfria och urgoda semmelvarianter!
Här bjuder vi på Hanna Göranssons recept på fantastiskt goda och glutenfria semlor och semmelwraps!
Ladda upp inför Fettisdagen med två recept på glutenfria och urgoda semmelvarianter!
Du behöver:
ca 6 st stora eller ca 12 st små glutenfria semlor
1 dl kokossocker, eller annan valfri torr sötning, t.ex sukrin gold
1 dl grovmalt mandelmjöl
1 dl finmalt kokosmjöl
1 dl potatismjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk kardemumma
1 krm salt
3 msk kokosolja eller smör
3 ägg
2 1/2 dl valfri mjölk
Lite sukrin melis att pudra på dom färdiga semlorna,
Valfri grädde att toppa med
Mandelmassa
1 dl grovmalt mandelmjöl
3 msk valfri mjölk, jag hade rismjölk
1/2-1 msk agave sirap alt. yacon sirap eller sukrin melis eller annan valfri sötning, mer eller mindre efter behag.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och sätt in en tom plåt nederst i ugnen.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält kokosoljan tillsammans med kardemumman. Vispa ner mjölk och 2 ägg + 1 äggula.
Vispa äggvitan till ett hårt, vitt skum.
Blanda dom torra ingredienserna med kokosolja – och mjölkblandningen. Vänd till sist ner äggvitan i smeten. Smeten ska vara tjock och krämig. Låt smeten stå i 5 minuter.
Forma med hjälp av en sked eller lätt fuktade händer fina bullar som du lägger i muffinsformar smorda med kokosolja. Sätt in på en plåt i ugnen och skvätt 1 msk vatten på den tomma plåten nederst. Stäng luckan fort. Grädda i 10-15 minuter om du gör små, 18-25 min om du gör stora. Eller tills dom är gyllenbruna. Öppna inte luckan förrän bullarna fått fin färg.
Under tiden blandar du ihop ingredienserna till mandelmassan genom att blanda samtliga ingredienser i en skål. Jag tycker om när mandelmassan är ganska krämig, men du kan addera eller minska mjölk, mandelmjöl och sötning till önskad konsistens och smak.
När semlorna är klara låter du dom svalna på galler. Skär sedan ett topplock och gröp ur ett litet hål där du lägger mandelmassa och toppar med en klick grädde av valfri sort.
Fri från: Basen till semlorna är fri från gluten, raffinerat socker och mejeriprodukter.
Förvaring & hållbarhet: Förvaras i kylskåp och håller sig fina i upp till en vecka. Går bra att frysa. Värm på lite lätt innan servering för nybakad känsla.
Istället för: Om du inte vill använda potatismjöl kan du säkerligen ta lite extra mandel och kokosmjöl istället, alternativt byta ut mot t.ex Fiberfin. Om du inte vill använda mandelmjöl kan du byta ut det mot t.ex hasselnötsmjöl eller mala mjöl av t.ex solroskärnor. Om du inte vill använda kokosmjöl kan du byta ut det mot t.ex kikärtsmjöl.
OBS! Om du använder andra mjölsorter än dom jag angivit i receptet kan du behöva öka eller minska mängden för att uppnå önskad konsistens. Ta lite i taget och se hur konsistensen på smeten artar sig.
Tips: Jag skulle absolut tro att man kan göra semlorna på chiaägg istället för hönsägg. 1 hönsägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som rörs ihop till en geléaktig massa. Du kan då behöva addera lite mer vätska i smeten för att få en bra konsistens.
Du behöver:
Ingredienser 4 wraps
2 msk chiafrön blandat med 6 msk vatten
2 msk kokossocker, alt. sukrin gold eller annan valfri motsvarande torr sötning
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk potatismjöl
0.75 msk fiberhusk
0.75 tsk bakpulver
1 msk smält kokosolja
0.75 tsk kardemumma
1 nypa salt
1/2 dl valfri mjölk, jag använde havremjölk
Valfri vispad grädde att toppa med
Mandelmassa
1 dl grovmalt mandelmjöl
3 msk valfri mjölk, jag använde havremjölk
1/2-1 msk agave sirap alt. yacon sirap eller sukrin melis eller annan valfri sötning, mer eller mindre efter behag.
Gör så här:
Sätt ugnen på 225C.
Smält kokosoljan på låg värme i en kastrull, ställ åt sidan för att svalna.
Blanda chiafröna med vattnet, rör om tills du har en geléaktig massa.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Blanda sedan samtliga ingredienser till en jämn deg i en skål. Se bild överst i blogginlägget för riktlinje av konsistens. Låt degen svälla 3-4 minuter.
Dela degen i 4 lika stora delar.
Kavla ut varje degbit mellan två bakplåtspapper. Kavla degen tunt, ca 2-3 mm tjock.
Grädda i 5-7 minuter, en eller två åt gången beroende på hur stora plåtar du har. Låt svalna innan servering.
Bred på mandelmassa och spritsa på valfri grädde, vik ihop, servera och njut!
Fri från: Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri (om du väljer mejerifri grädde), utan ägg.
Förvaring och hållbarhet: Godast färska men går absolut bra att spara i kylskåpet några dagar. Värm på för nybakad känsla.