Vegansk & glutenfri pavlova med jordgubbar och pistagenötter
Ingredienser:
1,25 dl aquafaba/kikärtsspad, kylskåpskallt
1,25 dl florsocker
1/2 msk arrowrot
1 tsk pressad citron
Topping
Sojagrädde (eller annan valfri grädde)
Citronskal
Pistagenötter
Jordgubbar
1 msk kakaosmör
1 tsk kokosolja
Rå kakao
Eventuellt några droppar stevia som extra sötning
Gör så här:
1. Vispa spadet med citron till ett vitt tjockt skum. Tillsätt arrowrot och vispa tills det är toppigt.
2. Tillsätt sockret lite i taget tills smeten har blivit blank och fast! Du ska kunna vända upp och ner på skålen utan att smeten rinner ur.
3. Rita 2st rundlar (ca 16-18 cm) på ett bakplåtspapper som ligger på en plåt. Häll ut smeten inom rundeln och gör kanterna högre än mitten.
4. Grädda i 1,5 – 2 timmar på 125 grader, stäng av ugnen. Låt bottnarna ligga kvar i ugnen och svalna helt i ett par timmar.
5. Vispa grädde och blanda ner rivet citronskal och 1 msk agave. Låt stå kallt tills servering.
6. Hacka pistagenötter eller andra valfria nötter och skär jordgubbar i skivor. Smält kakaosmör, kokosolja och blanda med lite rå kakao. Tillsätt några droppar Stevia för att balansera smaken. Montera tårtan med grädden, jordgubbarna, nötterna och ringla över chokladen. (chokladen kan man skippa om man vill)
Botten blir styv, fast och lite seg. En marängtårta/pavlova bör inte göras klar flera timmar innan servering, den blir bäst om den monteras nära serveringstillfället.
Foto: & Recept: Gröntvarjedag.se