Du måste inte vara ombytt till träningskläder för att rörelsen ska ”räknas”.
Foto: Imago stock & Camera Press / Oly Barnsley / IBL
Kroppen är gjord för rörelse och behöver motion i måttliga mängder varje dag. Vi har många gånger nämnt hur viktig vardagsmotionen är, att du behöver ställa dig upp då och då (gärna vid ett ståskrivbord) när du jobbar långa dagar vid datorn, ta en bensträckare under lunchen och ge kroppen all möjlighet den kan få till små korta rörelsesessioner under dagen (hörde jag benböj vid kaffeautomaten?). Att träna tre timmar i veckan på gymmet är jättebra, men kroppen kräver mer i form av daglig rörelse för att må bra.
”Jaha, så nu räcker det alltså inte att träna tre gånger i veckan – hur ska jag hinna med det här varje dag då?”, kanske du tänker. Men faktum är att om du börjar se på träning utifrån en lite bredare definition än timmen på gymmet så kommer du snart inse att det inte måste vara så svårt att ge kroppen det den behöver.
Att byta om till ett par mjukare byxor än kontorsjeansen kan kännas skönt när du tar din lunchpromenad, men motionsturen ger inte mer bara för att du har träningskläder på dig – om du går lika långt och snabbt som om du hade haft dina vanliga kläder på dig. På samma sätt som tre varv med tio benböj vid kaffemaskinen aktiverar ben och rumpa lika mycket som om du hade gjort samma antal av övningen på gymmet. Din kropp märker ingen skillnad och du får inte bättre resultat bara för att du gör dina benböj i en träningslokal.
Enligt Folkhälsoinstitutets rekommendationer för fysisk aktivitet så bör en vuxen person röra på sig minst 30 minuter, fem dagar i veckan, med måttlig till hög intensitet – för att främja hälsan och minska risken för sjukdomar. Det kan vara raska promenader, löppass, gymträning men också trädgårdsarbete och sysslor i hemmet så som städning.
För att få ytterligare hälsoeffekter kan du öka den dagliga mängden eller intensiteten. Nyckeln för en hälsosam och vältränad kropp är att varva olika typer av rörelse. Om du vill bli snabbare på att springa en mil måste du såklart planera in hårda träningspass i schemat också, men vardagsmotionen bidrar även den till att du gör bra ifrån dig i spåret.
En forskningsstudie som nyligen fått stor medial uppmärksamhet visar dessutom att städning eller annat pulshöjande hushållsarbete, 150 minuter i veckan, minskade risken att dö av hälsorelaterade orsaker med 30 procent bland studiens deltagare.
Tänk utanför boxen. Greppa tillfällena när du har dem, det går inte att poängtera nog hur stor skillnad många bäckar små kan göra för din kropp och din hälsa. Banna inte dig själv för att du inte hann till favoritpasset på gymmet efter jobbet. Fundera istället över hur du kan få din dagliga rörelse bara genom att ta dig från kontoret och hem. Några extra vändor i trappan upp till parken, armhävningar mot en bänk och utfallssteg genom gränden kanske inte känns som så mycket, men tro mig – din kropp kommer jubla (så som den alltid gör när du tar hand om den på ett kärleksfullt och snällt sätt).