Hälsa

6 vetenskapliga anledningar till varför du ska skaffa hund

Hunden är inte bara människans bästa vän – din fyrbenta kompis får dig att må bra både mentalt och fysiskt.

Foto: Unsplash

Det finns få saker som slår känslan att öppna ytterdörren och bli överöst med kärlek från sin hund. Kolla in bildspelet för sex anledningar till varför du också behöver en lurvig vän i ditt liv.

Läs även:

Studie visar: många skaffar husdjur för att öva inför en framtida föräldraroll.

Forskare: Därför ska du låta din fyrbenta vän sova i sängen.

Studier visar att kattmänniskor är mer intelligenta än hundmänniskor.

Studie visar: Kvinnor får bättre sömn av att sova med hunden.

Studier visar: vi väljer hunden framför andra människor.

Källa: Purewow.com

Du får stöd när du behöver det som mest

Du får stöd när du behöver det som mest

Studier visar (inte helt överraskande!) att ditt husdjur är ett viktigt socialt stöd som kan boosta din självkänsla och styra iväg dina negativa tankar, speciellt efter en avvisning av något slag. Hundar är fenomenala på att känna av sinnesstämningar – och kan du tänka dig en bättre tröst än att få borra in ansiktet i en mjuk päls efter en dålig dejt eller ett jobbigt möte?

Foto: Unsplash

Nästa bild
Din stressnivå sjunker

Din stressnivå sjunker

Du kan minska din stress bara genom att stryka handen över din hunds päls, visar forskning från Uppsala Universitet. Vid beröringen frigörs oxytocin hos dig och ditt djur, ett lugnande hormon som även stärker ert känslomässiga band. På många äldreboenden och universitet har man testat att låta hundar umgås med de äldre och med studenterna för att öka deras välmående och hjälpa de m att stressa ner. Och på Harvard Medical School finns en som hjälper till att skapa en gladare arbetsmiljö för de anställda. Kanske något att ta upp när du lobbar för en djurvänlig arbetsplats?

Foto: Unsplash

Nästa bild
Du sover bättre

Du sover bättre

Åtminstone om du låter din fyrbenta vän sova i sängen… Studier vid Center for Sleep Medicine vid Mayo-kliniken i Arizona har visat att personer som sover med sitt djur bredvid sig känner sig tryggare, mer nöjda och belåtna med tillvaron, mer avslappnade och tillfreds i livet. Då är det ju inte så farligt med lite hundhår bland lakanen!

Foto: Unsplash

Nästa bild
Dina barn får färre allergier

Dina barn får färre allergier

Det kanske låter motsägelsefullt med tanke på all päls, men enligt National Academy of Sciences så löper barn som växer upp med husdjur (och därför utsätts för vanliga allergener) mindre risk att utveckla astma eller djurallergier.

Nästa bild
Du blir mer aktiv

Du blir mer aktiv

Den här har du hört förut, men den tåls att upprepas! När du skaffar hund kan du inte längre sitta still i soffan hela helgen. Förutom de dagliga hundpromenaderna så visar forskning att hundägare i genomsnitt även tränar mer än de som inte har hund.

Foto: Unsplash

Nästa bild
Du åldras bättre

Du åldras bättre

Ett värdefullt partnerskap, mer fysisk aktivitet och färre ensamhetskänslor. Att vara hundägare och pensionär är en bra kombo visar forskning.

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!