Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Vi kan räkna upp många trevliga fördelar med sex, som att det är härligt, får en att

Hälsa

Studie visar: Sex en gång i veckan kan förebygga sjukdom och göra att du håller dig yngre längre

Vi kan räkna upp många trevliga fördelar med sex, som att det är härligt, får en att må bra, slappna av och ger huden mer lyster. Nu lägger vi även till anti-åldrande till listan!

Foto: Haley Powers / Unsplash
Källa: Mydomaine.com

Kvinnor som har sex med sin partner åtminstone en gång i veckan har betydligt längre så kallade telomerer, de yttersta ändarna på kromosomerna (som skyddar dessa från att skadas och färsämras). Det visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Psychoneuroendocrinology. Stress, sömnbrist, dålig kost och åldrande är alla faktorer som förkortar telomererna, som kan liknas vid den lilla plaständen på ett skosnöre. Det gör kroppen mer mottaglig för degenerativa sjukdomar som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och för tidig dödlighet.

Längre telomerer, å andra sidan, förebygger sjukdom och de kan förlängas med hjälp av enzymet telomeras. Telomeras-produktionen i sin tur ökar när kvinnor har sex i ett stadigt förhållande, enligt den veckolånga studien där 129 mammor som lever i fasta förhållanden deltog.

Forskarna kunde se att kvinnorna som hade sex under veckan hade betydligt längre telomerer än de som inte hade sex.
– Tidigare forskning stödjer att högkvalitativa och tillfredsställande förhållanden och sexuell intimitet är bra för fysisk och mental hälsa, säger studiens huvudforskare Tomás Cabeza de Baca, på University of California, San Francisco.

Cabeza de Baca poängterar dock att det här endast är en liten studie och menar att det behövs mycket mer forskning inom området, speciellt när det gäller den sexuella närhetens roll för hälsan.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Home
34 kvadrat
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Cassandra Lundgren
Mode
Emma Danielsson
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Hälsa
Sassa Asli
Hälsa
Foodjunkie
Hälsa
Jenny Sunding
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Marie Serneholt
Hälsa
Josefines Yoga
Lifestyle
By Momo
Lifestyle
Susanne Barnekow
Hälsa
Joanna Swica
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Fannie Redman
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Mathilda Weihager
Mode
Tyra-Stina Wilhelmsson
Mode
Fanny Ekstrand
Man
Niklas Berglind