Hälsa

Supermaten (och vinet) som motsvarar ett svettigt gympass

Har du redan gett upp nyårslöftet om “ett sportigare år” och känner dig redan spyless på gymmet, men vill ändå hålla kroppen i form? Då ska du bunkra upp med de här råvarorna samt addera ett glas rött för att kunna dra nytta av samma hälsofördelar som efter ett svettigt gympass.

Va?

Vi tar det från början. Forskning visar att rött vin kan motsvara 1 timmes träning och att du bara genom att byta salt kan stärka både tänder och skelett. Det visar även att choklad gör dig lycklig, på riktigt. Nedan listar vi 9 tips på supermat och dryck för dig som inte riktigt orkar gå till gymmet.

Rott vin

1. Rött vin 

Kan rött vin motsvara en timmes träning? Absolut, menar oberoende forskare. Röda druvor innehåller nämligen den aktiva komponenten resveratrol som visat sig förbättra både skelettmuskel-styrka och hjärtfunktion under träning hos råttor. Forskningsansvarige Jason Dyck  vid universitetet i Alberta i Kanada och Oregon University skriver i en forskningsrapport: ”Jag tror att resveratrol skulle kunna hjälpa patienter som vill träna men är fysiskt oförmögna. Resveratrol kan motsvara träning för dem eller förbättra deras möjlighet att få ut det mesta av den träning de klarar av att genomföra.”
TIPS: Det handlar max om ett glas rött vin om dagen. Blåbär och jordnötssmör innehåller också resveratrol.

 

2. Himalayasalt

Kristallsaltet från Himalyabergen innehåller fosfor och kalcium plus ca 90 andra ämnen som kroppen behöver för starkare tänder och skelett. Det rosa bergssaltet behöver inte heller raffineras vilket betyder att det får behålla alla sina nyttiga mineraler. Saltet kan hjälpa mot trötthet och göra oss mer uthålliga. OBS: För mycket salt (i alla former) är skadligt. Vi rekommenderar att du ersätter ditt vanliga salt med himalayasalt samt saltar med måtta.

 

3. Choklad 

Rå kakao (i det här fallet) som inte värmts upp till över 42 grader vilket gör att den fortfarande innehåller de bitterämnen som ofta är kraftfulla antioxidanter och som avlägsnats i vanlig, bearbetad kakao. Choklad innehåller även vitaminer och mineraler, zink och magnesium som är viktigt för immunförsvaret men även för huden. Det ökar dessutom hjärnans produktion av må bra-signalsubstanserna serotonin och dopamin vilket gör dig glad.

 

4. Rödbetor 

Rödbetor är både gott och lever- och blodstärkande. De hjälper även kroppen att avgiftas på ett naturligt sätt och kan förbättra uthålligheten.

 

5. Granatäpple 

Granatäpple är rikt på C-vitamin och tillhör dom antioxidantrikaste frukterna vilket är guld för immunförsvaret och hjälper huden från att åldras i förtid.

 

6. Körsbär 

Ät körsbär regelbundet för att motverka inflammationer i kroppen. De innehåller C-vitamin och antocyanin som är en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen från att brytas ned. Bra för återhämtning och återuppbyggande för ansträngda muskler.

 

7. Chiafrön

Chiafrön har blivit väldigt trendigt att stoppa ner i både gröt och pudding. Dessa frön är rika på B-vitamin, mineraler och kraftfulla antioxidanter samt innehåller höga doser av Omega-3 och hjälper till att smörja lederna. Sa vi också att det är inflammationsdämpande och bra för blodtrycket? OBS: För att kroppen ska kunna tillgodose dessa nyttigheter behöver chiafröna få svälla i vätska.

 

8. Vetegräs 

Vetegräs innehåller klorofyll och betakaroten samt hjälper till att reparera celler och bekämpa fria radikaler. De innehåller även ämnen som skyddar de vita blodkropparna. TIPS: Blanda ner torkat vetegräs i vatten, juice eller din smoothie.

 

9. Alger 

Havets grönsaker innehåller ungefär 10 gånger så hög mineralhalt som odlade växter samt essentiella aminosyror. En riktig superalg är Spirulina som är rik på omega-6, fykocyanin och är inflammationsdämpande. Spirulina piggar upp både knopp och kropp samt stärker kroppens bindväv. TIPS: blanda ner någon tesked i juice eller smoothie. Algen har ganska stark smak men man vänjer sig snabbt.

 Foto: Rex 

Källa för vin-forskning 

Källa: “Supermat – läkande mat från naturens hjärta” av John Opsahl.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!