Hälsa

Tänk positivt – och få ett mer meningsfullt liv

Författaren Elaine Dundon menar att vi kan lära oss att tänka mer positivt, och att en positiv inställning faktiskt kan påverka hela livet. 

Foto: Unsplash

Positivt tänkande kan leda till att vi känner oss mindre stressade, upplever mindre oro och till och med känner att livet är mer meningsfullt, enligt författaren Elaine Dundon. I sin senaste bok Prisoners of Our Thoughts: Viktor Frankl’s Principles for Discovering Meaning in Life and Work delar hon med sig av en övning för träna på positivt tänkande: The Ten Positives Exercise.

En variant av övningen kan man göra så här: tänk på en situation i ditt liv som är utmanande. Det kan handla om i stort sett vad som helst, från personliga relationer till något arbetsrelaterat. 

Skriv nu ner tio positiva saker med denna situation – låt dig inte begränsas av vad som är socialt accepterat eller realistiskt. Poängen med övningen är att gå vidare från den besvikelse eller frustration som situationen gett upphov till, för att i slutändan kunna uppnå acceptans. 

Ett mer meningsfullt liv

Att kunna tänka positivt är särskilt viktigt när livet är som svårast. I situationer där livet ställs på sin spets kan optimism hjälpa oss att behålla vår fysiska och psykiska hälsa, menar Dundon. 

Att tänka positivt kan få oss att enklare hitta lösningar på våra problem och slippa så kallad loop thinking, det vill säga att tänka samma negativa tankar om och om igen. Positivt tänkande kan även göra att livet känns mer meningsfullt, eftersom det gör det lättare att se meningen även i svåra situationer i livet.

Läs även:

8 effektiva sätt som förebygger stress och utbrändhet.

Så gör du för att bygga upp din mentala styrka.

Källa: Psychology Today

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!