Karriär

Fem tips och övningar för att öka din produktivitet

Många är vi som tycker att dagarna går både för snabbt och för långsamt på samma gång, en känsla som ofta är ett resultat av ineffektivt arbete. Vi listar fem olika modeller och övningar för att öka din produktivitet. 

Foto: Pexels

I den nedklottrade kalendern smälter veckans dagar samman i ett kaos av blyerts, bläck, stödord, klockslag och arbetsuppgifter. Barnen ska hämtas på dagis också, var det imorgon de hade stängt för planeringsdag? Den nya yogamattan ska väl användas en fyra gånger i veckan och hur var det nu med sopsorteringen ute på balkongen? En notis blinkar till på skärmen och du inser att du än en gång har missat tiden hos psykologen. 

Känner du igen dig? Du är inte ensam. Upplägget som många av oss dessutom kör med hemmakontor gör inte nödvändigtvis saken lättare. Hur ökar du då din produktivitet och effektivitet när du väl jobbar, så att du får tid över att vara ledig mellan varven också? Som tur är finns några olika modeller att pröva på, beroende på vad som funkar bäst för dig. Nedan listar vi fem olika sätt att ta itu med sega vardagar när man jobbar hur mycket som helst utan att få någonting gjort. 

Källa: MyDomaine

1. Pomodorotekniken

1. Pomodorotekniken

Pomodorotekniken går ut på att du ökar din produktivitet genom att dela in din tid i tydliga perioder av fokus och vila. Genom att göra tid för regelbundna pauser i ditt schema kan pomodorotekniken hjälpa dig att lyfta bort distraktioner och öka din effektivitet överlag.

Uppgift:

Välj en uppgift att fokusera på och sätt sedan en timer på 25 minuter. Arbeta utan pauser och distraktioner tills tiden är slut. Ta sedan en paus på 3-5 minuter och upprepa processen upp till fyra gånger. Efter fyra cykler (som innebär ca en timmes arbete) tar du en längre paus på mellan 15-30 minuter innan du startar om.

Foto: Pexels

Nästa bild
2. Topp tre-regeln

2. Topp tre-regeln

Det kommer alltid finnas saker runt omkring att distraheras av, men istället för att springa runt och släcka små bränder överallt kan du testa topp tre-regeln. Kort sagt är det en regel där du sätter upp tre saker på att-göra listan varje dag, ett knep som hjälper dig att fokusera på det allra viktigaste.

Uppgift:

Ta en stund varje eftermiddag, inför nästa arbetsdag, och skriv ner dina topp tre prioriteringar. Ordna turordningen från viktigast till minst viktig. Börja varje arbetsdag med att försöka bocka av listan, gärna före lunch om det är möjligt.

Foto: Pexels

Nästa bild
3. Paretoprincipen

3. Paretoprincipen

Enligt Paretoprincipen resulterar endast tjugo procent av våra ansträngningar i åttio procent av våra övergripande framgångar. Det betyder alltså att majoriteten av energin du gör av med inte motsvarar dina resultat. Använd den kunskapen till att göra rum för mer produktivitet i både privatlivet och arbetslivet. Tänk på det som ett sätt att arbeta smartare, inte hårdare.

Uppgift:

Första steget är att identifiera vilka handlingar som har störst inverkan på ditt liv och arbetsliv. Försök sedan långsamt justera om dina ansträngningar och uppgifter till ett arbetssätt som blir mer tidseffektivt. Skala bort onödiga distraktioner och energikrävande arbete som inte ger resultat. Ett praktiskt exempel skulle kunna vara följande: se på din träningsrutin. Kanske har du som mål att träna fyra gånger i veckan? En gång i veckan kör du ett tuffare pass som utmanar dig i större utsträckning än de andra passen och ger mer resultat. Försök då ta bort ett eller två av de andra passen och lägg istället till ytterligare ett tuffare pass. Detta är en princip du kan försöka tillämpa även i arbetslivet och övriga delar av vardagslivet.

Foto: Pexels

Nästa bild
4. “Time boxing”

4. “Time boxing”

“Time boxing” handlar om tekniken att hantera sin tid på ett kärnfullt sätt. Gör tydliga utrymmen i kalendern som dedikeras enbart till en sak eller uppgift. På så sätt får du mini-deadlines utöver dagen att förhålla dig till som begränsar din tidsanvändning och hjälper dig att arbeta mer effektivt. Samtidigt blir det tydligt för dig exakt vad du lägger din tid på.

Uppgift:

I slutet av arbetsdagen strukturerar du upp en lista över uppgifterna du ska ta dig an under morgondagen. Gör sedan upp ett schema för dagen med tidsmarkeringar på alltifrån en kvart till en timme, beroende på hur ditt arbete ser ut. Eventuellt kan du även ta hjälp av en timer.

Foto: Pexels

Nästa bild
5. Säg nej

5. Säg nej

Varje dygn har dock bara tjugofyra timmar! Det innebär att du inte kan fullfölja absolut allting oavsett hur hårt du arbetar och försöker. Vi har begränsat med både tid, energi och koncentrationsspann. Oavsett hur många olika vägar du försöker ta för att öka din produktivitet och effektivitet så måste du också lära dig att dra en gräns för när arbetsuppgifterna blir för många. Lär dig att säga nej helt enkelt. Det är inte möjligt i alla jobb men kanske finns det alternativa sätt att arbeta? Kan du och en kollega hjälpas åt? Kan ni ibland ta uppgifter från varandra? Det är också viktigt att markera för chefen när pressen blir för hög. Kom ihåg att inget arbete är värt att bränna ut sig för. Samma sak gäller hemmet, det gör inget att allt inte blir gjort varje dag. Har du redan hunnit igenom en krävande arbetsdag och tränat ett pass på vardagsrumsgolvet? Låt disken stå och släng in en fryspizza i ugnen. Allt handlar trots allt om balans.

Uppgift:

Det kan kännas ovant att dra en gräns för arbetsuppgifter och att tacka nej till sociala aktiviteter (även om det inte direkt råder ett överflöd av den varan för tillfället…) Men försök att inte fatta beslut utifrån skuldkänsla och FOMO (fear of missing out). Försök istället lyssna till dig själv och vad du orkar med. Efter en tung arbetsvecka är det helt okej att bara vilja slappa framför teven resten av helgen, storstädet kan vänta. Eventuellt kan du motivera dig ut på en promenad med någon mysig podd i öronen. Gör det som funkar för dig!

Foto: Pexels

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!