Mamma

“Belly only pregnancy” – därför varnas gravida för trenden

Termen “Belly only pregnancy” har blivit allt mer vanligt förekommande på sociala medier – men vad betyder det egentligen, och varför anser många experter att konceptet är skadligt?

Foto: Shutterstock

Trots att inget torde vara mer naturligt än viktökning i samband graviditet har det länge cirkulerat svåruppnåeliga ideal kring kvinnors kroppar under och efter graviditet. Nu har begreppet “Belly only pregnancy” fått spridning på sociala medier – något som tidningen Mama nyligen rapporterade om.

Vad är “Belly only pregnancy”?

“Belly only pregnancy” handlar om att begränsa viktökningen under graviditeten till magen. Målet är att öka så lite som möjligt i vikt genom regelbunden träning och en strikt diet.

I en analys utförd av tyska forskare 2022 där man granskade över 350 Instagram- och blogginlägg som innehöll hashtaggen #bellyonlypregnancy visade det sig att de personer som förespråkade trenden ofta uppmanade till träning under hela graviditeten – i snitt fem pass i veckan.

Dessutom hävdade flera av författarna till ovanstående inlägg att konceptet “att äta för två” var förlegat. Istället uppmanade många sina läsare att hålla nere sina kaloriintag under graviditeten, och att exempelvis äta fem till sex små mål om dagen och dricka mycket vatten för att undvika att äta för mycket.

“Kan innebära risker för både mamma och barn”

Samtidigt som de tyska forskarna påpekar att det visserligen är fördelaktigt att äta nyttigt och träna under graviditeten (i synnerhet med tanke på att allt fler drabbas av övervikt och diabetes) så är “Belly only pregnancy”-trenden potentiellt skadlig för kvinnor som redan löper risk att drabbas av ätstörningar.

Mia Fernando, specialistfysioterapeut inom obstetrik och gynekologi, anser att trenden är “galen på jättemånga olika sätt”:

“Många – de flesta – kan inte styra sin vikt på de sättet”, säger hon till SVT Nyheter. “Att börja begränsa sin kost eller överdriva sin träning kan innebära risker för både mamma och barn /…/ Nu drar vi det här ganska långt men det man kan tänka sig är att bebisen i förlängningen inte får det den behöver, att det föds barn med för liten kroppsvikt.”

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!