Den 4 oktober firar vi kanelbullens dag, en dag då ca sju miljoner kanelbullar säljs och där över hälften av Sveriges befolkning fikar på vårt klassiska bakverk. Nedan listar vi ett gäng goda och annorlunda recept på kanelbullar.
Kanelbullen har legat högt i topp på svenskarnas fikalista sedan tidigt 1900-tal och sedan 1999 firas kanelbullens dag den fjärde oktober. Det kaneldoftande bakverket är ett viktigt inslag för många och en storfavorit bland hemmabagare. Gustav Vasa var på sin tid känd för sitt intresse för sötsaker och redan då importerades stora mängder kanel till hans hov.
Slog igenom stort på 50-talet
Kanelbullen skapades någon gång under 1920-talet, när avspärrningarna efter första världskriget försvann och det blev möjligt att importera varor igen. Först på 50-talet slog bakverket igenom ordentligt och enligt prisuppgifter från den tiden kostade en bulle för den fikasugna ca 10 öre.
I Sverige har vi en så lång och stark tradition av vetebröd och kaffe att vi till och med har skapat ett eget ord för det. Fika är något som sitter djupt hos de allra flesta och kanelbullens dag är därför ett extra uppskattat inslag i den årliga kalendern. Nedan hittar du ett flertal recept, både för mer traditionella varianter och ifall du vill testa att ta ut svängarna litegrann. Trevlig fika!
TIPS från Hembakningsrådet!
- Använd vit sirap för saftigare bullar. Använd lika mängd vit sirap som socker.
- Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
- Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
- Jäs degen under plastfolie eller en handduk, gärna på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
- Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
- Variera smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösocker mot rörsocker för en knäckigare ton eller farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner. För att få en läcker kolaton använd hälften ljust muscovadorörsocker och för en lakritston använd mörkt muscovadorörsocker.
Läs även:
Recept: Nyttiga kanelbullar, raw food-tårta och kanelrutor.
Idag är det äpplets dag – 16 härliga recept.
Källa: Kungsörnen, Rötter