Nöje

Kanelbullens dag – 14 goda och annorlunda recept

Den 4 oktober firar vi kanelbullens dag, en dag då ca sju miljoner kanelbullar säljs och där över hälften av Sveriges befolkning fikar på vårt klassiska bakverk. Nedan listar vi ett gäng goda och annorlunda recept på kanelbullar.

Foto: Unsplash/Kungsörnen

Kanelbullen har legat högt i topp på svenskarnas fikalista sedan tidigt 1900-tal och sedan 1999 firas kanelbullens dag den fjärde oktober. Det kaneldoftande bakverket är ett viktigt inslag för många och en storfavorit bland hemmabagare. Gustav Vasa var på sin tid känd för sitt intresse för sötsaker och redan då importerades stora mängder kanel till hans hov.

Slog igenom stort på 50-talet

Kanelbullen skapades någon gång under 1920-talet, när avspärrningarna efter första världskriget försvann och det blev möjligt att importera varor igen. Först på 50-talet slog bakverket igenom ordentligt och enligt prisuppgifter från den tiden kostade en bulle för den fikasugna ca 10 öre.

I Sverige har vi en så lång och stark tradition av vetebröd och kaffe att vi till och med har skapat ett eget ord för det. Fika är något som sitter djupt hos de allra flesta och kanelbullens dag är därför ett extra uppskattat inslag i den årliga kalendern. Nedan hittar du ett flertal recept, både för mer traditionella varianter och ifall du vill testa att ta ut svängarna litegrann. Trevlig fika!

TIPS från Hembakningsrådet!

  • Använd vit sirap för saftigare bullar. Använd lika mängd vit sirap som socker.
  • Använd rumstempererade ingredienser: mjölk och smör ska inte vara kylskåpskalla, men alltså inte heller värmas/smältas.
  • Ta god tid på dig att bearbeta degen: 10 minuter med maskin eller 10–20 minuter om du gör det för hand. Detta gör degen smidig och blank och bullarna fluffiga och saftiga.
  • Jäs degen under plastfolie eller en handduk, gärna på en varm plats (t.ex. ovanpå spisen).
  • Grädda i pappersformar för att få höga, fina bullar.
  • Variera smaken genom att använda andra typer av socker i fyllningen. Byt ut strösocker mot rörsocker för en knäckigare ton eller farinsocker för en knäckig smak med lakritstoner. För att få en läcker kolaton använd hälften ljust muscovadorörsocker och för en lakritston använd mörkt muscovadorörsocker.

Läs även:

Recept: Nyttiga kanelbullar, raw food-tårta och kanelrutor.

Idag är det äpplets dag – 16 härliga recept.

Källa: Kungsörnen, Rötter

Kanelbullar - grundrecept

Kanelbullar - grundrecept

Ingredienser

ca 40 bullar eller 4 längder
150 g smör eller margarin, rumsvarmt (eller 1½ dl flytande)
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
eventuellt 2 tsk stött kardemumma
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Kanelfyllning:

150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl strösocker
2 msk kanel

eller Choklad- och hasselnötsfyllning:

Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk socker
50 g hackad mörk blockchoklad
50 g hackade hasselnötter

eller Mandelmassa- och apelsinfyllning:

Bred ut 50 g mjukt smör på den kavlade degen
Strö på 2 msk strösocker blandat med det finrivna skalet av en väl tvättad apelsin
Grovriv 100 g mandelmassa och fördela den över

eller Nutellafyllning:

Bred ut 50 g mjukt smör och 100 g Nutella på den kavlade degen.

Till pensling:

1 ägg
Pärlsocker eller hackad mandel

 

Gör så här: (ca 120 minuter):

1.Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

Klippta längder: Klipp jack i rullen och lägg en flik till vänster, nästa till höger osv. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter. Värm ugnen till 200°C. Pensla med ägg och grädda sedan längderna i nedre delen av ugnen, cirka 20 minuter.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullebanankaka

Kanelbullebanankaka

Ca 15 bitar
Ingredienser:

Banankaka
3 bananer
3 ägg
1 3/4 dl rapsolja
3 dl Dansukker Rörsocker Strö
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3/4 tsk salt
1 1/2 tsk kanel
2 tsk kardemumma

Kanelbulleripple

30 g smör
2 tsk kanel
2 msk Dansukker Farinsocker

Till formen

olja
Garnering
Dansukker Pärlsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C.
Mixa banan, ägg och olja och tillsätt socker.
Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, salt, kanel och kardemumma i en bunke och vänd ner.

Smörj en springform, ca 24 cm i diameter eller en brödform, ca 1,5 liter med rapsolja.

Häll i hälften av smeten och strö över hälften av kanelbulleripplen. Häll över resten av smeten och toppa med resterande rippel. Gör lite mönster med en gaffel. Strö på pärlsockret.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter. Börjar kakan få för mycket färg, lägg över foliepapper.

Ta ut banankakan och låt den svalna i formen i ca 10 minuter. Lägg över kakan på ett galler och låt svalna helt

Foto: DanSukker

Nästa bild
Kanelbullar med blåbär & choklad

Kanelbullar med blåbär & choklad

Ingredienser
40 bullar

Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

50 g smör
100 g vit choklad
1 dl blåbärssylt

Topping

50 g vit choklad, hackad
125 g färska blåbär

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut rumstempererat smör, blåbärssylt och hackad choklad över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter.
9. Låt bullarna svalna, smält chokladen och ringla den över. Strö på blåbär.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullar med citronmaräng

Kanelbullar med citronmaräng

Ingredienser
40 bullar
Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

50 g smör
2 dl lemon curd
Topping
2 dl minimaränger

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut rumstempererat smör och lemon curd över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter.
9. Pensla bullarna med ett tunt lager lemon curd medan de fortfarande är varma och strö över minimaränger. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullesnittar

Kanelbullesnittar

Ca 40 snittar
Ingredienser:
Kolasnittar

100 g smör, rumstempererat
1 dl Dansukker Farinsocker
1/2 dl Dansukker Strösocker
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 msk Dansukker Ekologisk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Kanelripple

3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Dansukker Farinsocker

Garnering

Dansukker Pärlsocker

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.

Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.
Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.

Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna. Strö kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel. Strö på pärlsocker.

Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt. Förvara kakorna torrt.

Foto: DanSukker

Nästa bild
Kanelbullar med hallonlakrits

Kanelbullar med hallonlakrits

Ingredienser
40 bullar
Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

50 g smör
1,5 dl hallonsylt

Topping

Lakritssås
125 g färska hallon
Ev. frystorkade hallonbitar

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut rumstempererat smör och hallonsylt över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter.
9. Låt bullarna svalna, ringla över lakritssås, lägg på färska hallon samt eventuellt frystorkade hallonbitar.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Långpannekanelbullar

Långpannekanelbullar

24 bullar
Ingredienser:

5 dl mjölk, kall
1/2 tsk torrjäst
1/2 tsk salt
1 msk stött kardemumma
1 dl kvarg eller kesella, naturell
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
50 g smör, rumsvarmt
15 dl (900 g) vetemjöl

Fyllning

150 g smör, rumsvarmt
2 dl Dansukker Strösocker
2 msk kanel

Pensling & garnering

1 ägg
2 msk mjölk
Dansukker Pärlsocker

1. Blanda mjölk och torrjäst i köksmaskinens bunke (det går fint att använda torrjäst och kall degvätska, det tar bara lite längre tid vilket ger smakrika bullar). Tillsätt resten av ingredienserna.

2. Bearbeta degen på lägsta hastigheten i minst 5 minuter. Om du knådar för hand dubblar du tiden. Var noga med att inte tillföra mer mjöl till degen än vad receptet anger.

3. Rör samman ingredienserna till fyllningen.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den direkt till en rektangel, ca 60 x 30 cm. Bred ut fyllningen över hela degen och rulla ihop den. Skär rullen i 24 bitar och lägg dem i en bakpappersklädd långpanna.

5. Lägg över en bakduk och täck sedan med plastfolie eller en stor plastpåse så att degen inte torkar ut. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur i 8-10 timmar.

6. Vispa upp ägg och mjölk och pensla över bullarna. Strö på pärlsocker.

7. Sätt ugnen på 230-250 grader. Grädda mitt i ugnen tills bullarna får fin färg ca 13 minuter.

Foto: DanSukker/Hembakningsrådet/Katja Ragnstam

Nästa bild
Kanelbullar med mandel & äpple

Kanelbullar med mandel & äpple

Ingredienser
40 bullar
Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

50 g smör
200 g mandelmassa, riven
1 dl äppelmos

Topping

2 dl florsocker
1 ½ msk vatten
Ev. en droppe rödbetsjuice eller karamellfärg
1 dl rostade mandelflarn
Torkade äppelskivor

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut rumstempererat smör, äppelmos och riven mandelmassa över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg, strö över hackad mandel och torkat äpple. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.
9. Blanda florsocker och vatten och eventuell färg till en slät glasyr. Låt bullarna svalna och limma fast äppelskivorna med glasyren. Strö över mandelflarn.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullar med mynta & pistage

Kanelbullar med mynta & pistage

Ingredienser
40 bullar
Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

100 g smör
1 dl socker
100 g pistagenötter

Topping

2–2 ½ msk vatten
4 dl florsocker
1 kruka mynta
75 g pistagenötter, hackade

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Mixa ihop pistagenötter och socker. Rör ihop med rumstempererat smör till fyllningen och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter.
9. Mixar ihop florsocker, mynta och vatten till en jämn glasyr. Hacka pistagenötterna.
10. Låt bullarna svalna, ringla över glasyren och strö över de hackade nötterna.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullar med Rocky Road

Kanelbullar med Rocky Road

Ingredienser
40 bullar
Deg

150 g smör eller margarin, rumstempererat eller 1 ½ dl flytande
5 dl mjölk
50 g (1 pkt) jäst för söta degar
1 dl strösocker eller vit baksirap
½ tsk salt
800 g (ca 1,4 l) Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete
1 ägg (till pensling)
Ev. 2 tsk stött kardemumma

Fyllning

50 g smör
100 g ljus eller mörk choklad, hackad
2 dl hasselnötskräm

Topping

2 dl minimarshmallows

 

Gör så här: (2 timmar):

1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
2. Smula ner jästen i en skål på 3–4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.
3. Häll mjölet luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
4. Arbeta degen ca 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
6. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
7. Bred ut rumstempererat smör, hasselnötskräm och hackad choklad över den utkavlade degen. Rulla ihop till en rulle.
8. Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen, 5–10 minuter.
9. Pensla bullarna med ett tunt lager hasselnötskräm medan de fortfarande är varma och strö över mini-marshmallows.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Kanelbullekaka med glasyr

Kanelbullekaka med glasyr

Ingredienser

1 kanelbullekaka
150 gram smör
2 dl strösocker
½ dl ljus sirap
2 ägg
2 ½ dl Kungsörnen kakmjöl med bakpulver – från svenska åkrar
1 nypa salt
2 msk kanel
½ dl pärlsocker

Glasyr:

2 dl florsocker
Ca 2 msk vatten

 

Gör så här: (30 minuter):

1.Smält smöret i en kastrull, dra åt sidan och tillsätt socker samt sirap och rör om, tillsätt äggen ett i taget och vänd sedan ner mjöl och salt till en jämn smet.
2. Ta undan 1 dl av smeten och tillsätt kanelen. Häll den ljusa smeten i en smord springform cirka 24 cm i diameter och ringla i smeten med kanel, toppa med pärlsocker.
3. Baka på 180 grader i cirka 20 minuter och låt svalna.
4. Blanda florsocker och vatten till en rinnig glasyr och ringla på den avsvalnade kakan.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Krämbullar med saffran och apelsin

Krämbullar med saffran och apelsin

Ingredienser
25-30 krämbullar
Fördeg:

5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
520 g Kungsörnen Vetemjöl Special
skal från 1 apelsin

Deg:

150 g smör
2,5 dl strösocker
4 g salt
5,5 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Fyllning:

vaniljcreme
0,5 vaniljstång, delad och urskrapad
1 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl socker
4 äggulor
0,3 dl maizena
30 gr smör
1 gelatinblad, blötlagt i kallt vatten

Pensling:

1 ägg
aprikosmarmelad
strösocker

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
Saftigaste kanelbullarna av Maria Blohm

Saftigaste kanelbullarna av Maria Blohm

Ingredienser

30 kanelbullar (eller 4 st längder)
250 g kall mjölk
250 g kallt vatten
25 g jäst
200 g rumsvarmt smör
100 g strösocker
5 g malen kardemumma
5 g salt
150 g Kungsörnen Rågsikt
800 g Kungsörnen Vetemjöl special

Fyllningsförslag:

150 g rumsvarmt smör
250 g strösocker
25 g kanel

Garnering

1 ägg + lite kallt vatten eller mjölk
Pärlsocker eller flagad mandel

Bra att ha:

Hushållsassistent/degblandare
Digital våg
Bullformar

 

Gör så här: (3 tim & 45 min):

1. Väg upp alla ingredienser, smula ner jäst och arbeta degen i en degblandare/hushållsassistent i ca 12-13 minuter på lägsta hastighet.
2. Täck bunken med plast och låt vila i ca 2 timmar i rumstemperatur.
3. Kanelbullar: Kavla ut degen till en rektangel. Blanda kanel, socker och smör och bred över degen. Rulla ihop och skär degen i 30 bitar. Lägg bullarna i formar på en plåt.
Alternativt: baka ut på valfritt sätt, som släta bullar, längder eller snurror och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper.
4. Täck plåten/plåtarna med en stor plastpåse, en s.k. ”plåtolle”, en stor låda eller något annat tättslutande, eller ställ plåten/plåtarna i en kall och avstängd ugn tillsammans med en skål med varmt vatten.
5. Låt bullarna jäsa i ca 1 timme.
6. Om du vill, pensla bullarna med ett ägg uppvispat i lite vatten, eller bara mjölk när de har jäst klart. Strö över pärlsocker, flagad mandel eller något annat gott om så önskas.
7. Grädda bullarna, en plåt i taget i ca 225-250 grader i ca 10 minuter eller tills de har fått jämn och fin färg.

Receptet ger cirka
30 st kanelbullar,
eller 20 släta bullar á ca 85 g styck,
eller 4 st längder á ca 450g.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild
UnderbaraClaras Kanellingonbullar

UnderbaraClaras Kanellingonbullar

Ingredienser
ca 40 stycken kanelbullar

Deg:

3 dl mjölk
50 gram jäst
1 ½ dl strösocker
1 ägg
100 gram rumstempererat smör, skuret i bitar
10-12 dl Kungsörnen Vetemjöl av fint kärnvete

Fyllning:

100 gram mjukt smör
½ dl strösocker
1 msk kanel
2 dl lingonsylt (gärna hemmagjord på svenska lingon)

Topping:
2 msk ljus sirap
1 msk vatten
Strösocker

 

Gör så här: (2 timmar):
1. Värm mjölken fingervarm (37 grader) i en kastrull.
2. Smula jästen i en bunke och slå över mjölken. Rör tills alla klumpar försvinner.
3. Blanda ner socker, ägg och smör.
4. Mät upp mjölet och blanda ner i degen. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen i maskin i 5 minuter eller 10-15 minuter för hand tills degen känns smidig.
5. Låt jäsa övertäckt med en bakduk i ca 40 minuter eller tills den blivit dubbelt så stor.
6. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord och dela i fyra bitar. Kavla ut till rektanglar.
7. Rör ihop smör, socker och kanel. Bred ut över rektanglarna. Avsluta med att bre över ett lager lingonsylt. Vik degen dubbel och skär den i remsor. Tvinna remsorna och gör en knut på dem. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter.
8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i ca 7-10 minuter.
9. Ta ut och låt svalna på ett galler.
10. Precis innan servering: blanda sirap och vatten i en kopp, pensla bullarna och doppa dem sedan i strösocker.

Foto: Kungsörnen

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!