Lammfilé med ugnsbakade grönsaker och örtdressing
Du behöver:
4 personer
Tid: 30 minuter
400 g lammytterfilé
3 vitlöksklyftor (hackade)
2 msk olivolja
4 kvistar färsk timjan
flingsalt och nymald svartpeppar
3 msk vatten
12 kokta kalla färskpotatisar
200 g tomater, gärna olika sorter
Ungsbakade grönsaker:
1 spetskålshuvud (delat på längden)
2 gula lökar (skalade och delade)
2 salladslökar
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Örtdressing
skyn från det stekta köttet
1 msk hackad färsk dragon
saften från 1 citron
1/2 dl hackad gräslök
2 dl olivolja
1 tsk dijonsenap
1 nypa flingsalt
nymald svartpeppar
Gör så här:
Torka av köttet med hushållspapper. Hetta upp olja i en stekpanna. Lägg i vitlöken, timjankvistarna och köttet. Salta och peppra köttet rejält. Vänd köttet ungefär var 30:e sekund, stek till innertemperatur 60°. Ta upp köttet ur pannan, häll i vattnet och vispa runt till en fin sky. Häll skyn över köttet och låt stå medan du förbereder tillbehören.
Värm ugnen till 275°, grill. Lägg spetskåls- halvorna och lökhalvorna med snittytan nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Lägg salladslökarna och paprikan hela på plåten. Ringla över olivolja, salta och baka grönsakerna högt upp i ugnen i cirka 15 minuter tills allt har fått fin färg. Ta ut plåten, lägg paprikan i en plast- påse och låt svalna något innan du skalar den. Ta bort det yttersta brända på den ugnsbakade löken. Skär spetskålen i bitar.
Blanda alla ingredienser till örtdressingen. Skär tomaterna i bitar och köttet i skivor. Lägg de ugnsbakade grönsakerna, potatisen, tomaterna och köttet på tallrikar eller ett stort fat. Ringla örtdressingen över alltihop.
Ur ”Mat som gör gott” av Tareq Taylor
KÖP
Foto: Peter Carlsson