Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Skönhet

Aha, Bha, pha – Susanne Barnekow tipsar om allt du behöver veta om syror!

Metro Modes bloggare Susanne Barnekow har skrivit ett inlägg om varför och hur man ska använda olika syror till ansiktet. Hon belyser vikten av att veta vilken hudtyp man har och att man ska prova sig fram för att inte orsaka en irritation och känslighet.

syra-tips-susanneFoto: Susanne Barnekow / rawpixel on Unsplash 

“Jag skulle vilja börja med att tala om att man ska vara lite försiktig med att använda syror och att det finns en risk att man överanvänder och istället skadar huden”, skriver Susanne i blogginlägget.

Olika syror har olika funktioner – vissa minskar pigmenteringar eller acne, andra tar bort döda hudceller eller ökar hudens fuktnivåer. Vissa syror kan även förbättra utseendet av rynkor och linjer, men det hon skriver att de har gemensamt är att de alla ger väldigt fina resultat.

Nedan hittar du Susannes förklaringar på hur några av de vanligaste syrorna fungerar:

BHA – Beta Hydroxy Acid 

BHA-syra eller salicylsyra, är en oljelöslig syra som exfolierar döda hudceller och avlägsnar talg. Syran verkar även antiinflammatoriskt och dämpar rodnad och passar bäst för en fet hy med pormaskar, akne, en hy med rynkor eller med solskador.

PHA – Polyhydroxy Acid

PHA-syra penetrerar inte lika djupt i huden som en AHA-syra då den har större molekylstorlek, men ger en skonsam och effektiv exfoliering som ger huden ny lyster. Den balanserar även hudens fuktnivåer och skyddar mot yttre skadliga faktorer. Syran passar bäst för den känsligaste huden, till exempel för de som har rosacea eller har tendenser att få eksem.

AHA – Alpha hydroxy Acid 

AHA-syra är ett samlingsnamn för syror som görs av frukter, sockerrör och mjölk. Några av de vanligaste AHA-syrorna är glykolsyra, mjölksyra och mandelsyra – men det finns en många andra.  Alla AHA-syror minskar döda hudceller, men har flera andra funktioner som är skonsamma för huden.

Gå in på Susannes blogg och läs hela hennes inlägg så att du kan ta reda på mer om vilka fler syror som finns och vad de har för olika fördelar!

Källa: Susanne Barnekow 

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!