Skönhet

Linfrö-ansiktsmask kallas för “naturlig botox” – men funkar den?

Kan en hemmagjord ansiktsmask gjord på linfrön ha en effekt som liknar botox? Vi tar en närmare titt på skönhetstrenden som har dominerat TikTok de senaste månaderna!

Foto: Shutterstock

Från rosmarinvatten till contouring med brun utan sol – listan över skönhetsknep som fyllt våra flöden på TikTok kan göras lång. Under senare tid har ansiktsmasker gjorda på linfrön fått mycket uppmärksamhet på plattformen, där många prisar dess påstådda fördelar. Men lever trenden upp till hypen?

Vad är en linfrö-ansiktsmask?

Den virala linfrö-ansiktsmasken består av linfrön och vatten som kokas upp för att sedan silas av. Återstoden blir en trögflytande, geléaktig massa som sedan appliceras på ansiktet, får verka en stund och sköljs av med kallt vatten.

Den hemmagjorda ansiktsmasken påstås göra huden mjuk och ge den lyster – men det som framförallt har fångat TikTok-användarnas uppmärksamhet är att den sägs ha en naturlig “botox-effekt”.

Drea Hespen ligger bakom en av de videor som har gjort att metoden fått stor spridning på TikTok under de senaste månaderna. I en video som i skrivande stund har 5,4 miljoner visningar säger hon att anledningen till att ansiktsmaken har jämförts med botox kan bero på att den “fryser” musklerna i ansiktet, vilket resulterar i att man inte grimaserar lika mycket som vanligt och därmed får färre rynkor.

@dreabuer #Diy #botox #flaxseed #results ♬ Little Life – Cordelia

Kan linfrö-ansiktsmask jämföras med botox?

Frågan är givetvis, hur rimligt är det att säga att linfrö-ansiktsmasken är en typ av “naturlig botox”?

Sophie Shotter, medicinsk chef och grundare av Illuminate Skin Clinic, menar att ansiktsmasken inte kan jämföras med botox eftersom botox är ett neurotoxin som injiceras i rynkor och har en effekt som är kliniskt bevisad:

“Effekten av att linfrömasken stramar åt i ansiktet kan ge en väldigt tillfällig tajthet, men det här är inte på något sätt besläktat med botox,” säger hon till Glamour. “Botox är ett renat toxin som produceras av en specifik typ av bakterier. Det hindrar nerver från att kommunicera med muskler, vilket i sin tur skapar en avslappning av muskeln som varar i flera månader. Linfrön innehåller inte detta avgörande toxin.”

Med det sagt kan linfrön innebära andra fördelar för huden – enligt Shotter kan de omega-3-fettsyror som finns i linfrön vara välgörande tack vare sin återfuktande effekt. De ska dock inte appliceras i form av hudvård, utan istället inkluderas i kosten:

“Det finns ingen chans att de har några positiva fördelar om de appliceras som hela frön på själva huden”, säger Shotter.

Är linfrö-ansiktsmasker farliga?

Trenden med ansiktsmasker gjorda på linfrön har inte bemötts av odelat positiva reaktioner. Enligt Expressen har vissa användare hävdat att de blivit “cyanidförgiftade” av ansiktsmasken.

Orsaken till farhågorna beror sannolikt på att linfrön innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Att äta mycket linfrön kan innebära en risk för förgiftning, enligt Livsmedelsverket, och därför bör man endast äta små mängder linfrön, samt se till att tillaga krossade linfrön.

Däremot säger Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, till Expressen att cyanidförgiftning till följd av att man använt ansiktsmasker gjorda på linfrön är osannolik (detta gäller även “vid förtäring vid enstaka tillfällen”):

“De har inte blivit förgiftade, det har de inte. Det är inte farligt att göra det här”, säger han till tidningen. “De flesta hade hela frön, och några krossade och det är väl där det löser ut fler ämnen och att man reagerar på det, men det är mer sannolikt allergiskt eller överkänsligt snarare än en förgiftning, för det blir det inte. Framför allt inte en som man behöver bli orolig för.”

Hultén tillägger att det inte finns några risker med att använda linfrö-ansiktsmasker vid enstaka tillfällen.

“Sen kan jag inte svara på om du gör det här dagligen och vecka in och vecka ut. Men jag tror inte ens då. Det finns enzymer som ska bryta ner de här ämnena så att det blir cyanid, som i sig är en gas i princip. Den kokar ju vid 25 grader så den blir så flyktig att den ‘sticker i väg'”, säger han.  

Hultén tillägger att man bör använda hela linfrön, inte krossade, och att man till exempel kan använda loppfrön i stället för linfrön om man är orolig.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!