Hälsa

Atopiskt eksem – behandlingar och symtom

Mellan två och tio procent av Sveriges vuxna har Atopiskt eksem, en hudsjukdom som leder till torr och fjällande hud. Här listar vi symtom och behandlingar för Atopiskt eksem.

Foot: Shutterstock

Lider du av torr och fjällande hud, kliande utslag och sprickor i huden? Då kan du vara en av de många svenskar som har Atopiskt eksem.

Vad är Atopiskt eksem?

Atopiskt eksem är en vanlig typ av eksem som drabbar både barn och vuxna. Denna inflammatoriska hudsjukdom, som orsakas av en defekt i hudbarriären, blir allt vanligare i Sverige. Mellan 15 och 30 procent av svenska barn lider av sjukdomen medan 2-10 procent av alla vuxna är drabbade.

Atopiskt eksem: symtom

Vårdguiden listar följande symtom på atopiskt eksem:

  • Huden är torr och fjällar.
  • Du får utslag som kliar.
  • På ljus hud blir utslagen röda. På mörk hud kan områden med eksem bli mörkare än den övriga huden.
  • Du får sprickor i huden som gör ont.
  • Huden får små blåsor med vätska. Blåsorna kan gå sönder så att vätskan rinner ut. Då bildas små sår och sårskorpor.

Dessutom kan eksem med sår kan bli infekterade, vilket resulterar i att sårvätskan blir grumlig och sårskorporna blir tjocka och gulaktiga. På områden där man har haft eksem under en lång tid och som man kliat på kan huden bli tjock och rynkig.

Atopiskt eksem hos vuxna

Även om Atopiskt eksem är vanligare hos barn är det något som även drabbar vuxna. Det ses då ofta som handeksem, men man kan även få eksem på halsen, i ansiktet, runt ögonen och i böjvecken.

Atopiskt eksem: behandlingar och tips

Det finns ett flertal saker du kan göra för att lindra besvären:

  • Försök låta bli att klia på huden. Att klia ger inte bara mer klåda, det ökar även risken för infektion i eksemet. Om du har svårt för att låta bli att klia kan du prova att hålla naglarna kortklippta samt att försiktigt klappa eller massera huden med lotion i stället för att riva den.
  • Smörj regelbundet. Använd mjukgörande krämer som hindrar avdunstning och binder fukt. Om du har lindriga besvär kan behandling med mjukgörande krämer i kombination med receptfria kortisonkrämer räcka mot besvären, men det finns också receptbelagda behandlingar. Ett tips är att smörja in huden även under de perioder när du inte har besvär – det kan nämligen leda till längre perioder då du slipper besvären.
  • Skydda huden från att torka ut. Vatten – varmvatten i synnerhet – torkar ut huden, så duscha eller bada inte varje dag såvida det inte är nödvändigt. Använd en mild oparfymerad tvål särskilt utformad för torr och känslig hud och glöm inte att smörja huden med en mjukgörande hudkräm efter dusch och bad.

Källor: Astma och Allergiförbundet, Vårdguiden

1 / 1

Foto: Shutterstock

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!