Sötpotatisbröd med världens enklaste jordgubbsmarmelad
Du behöver:
Bröd
2 dl durramjöl
1 dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 dl pumpakärnor
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 krm kanel, kan uteslutas
1 tsk brödkryddor, kan utesltuas
1/4 tsk salt
2 ägg
1 1/2 dl valfri mjölk
2 dl kokt sötpotatis alt. riven morot, rivet äpple eller riven zucchini t.ex
Jordgubbsmarmelad
220 g jordgubbar, frysta eller tinade spelar ingen roll
1 msk chiafrön
1 nypa vanilj
1 tsk honung
1/2 dl vatten
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Om du inte har kokt sötpotatis färdigt, riv eller hacka sötpotatis i små bitar och koka. Alternativt använd riven morot, rivet äpple eller riven zucchini, t.ex.
Sätt ugnen på 200C.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda sedan ner ägg, mjölk och sötpotatis till en jämn smet.
Fukta händerna i kallt vatten och forma 8 bullar som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 15-20 min i mitten av ugnen.
Under tiden bröden gräddas mixar du ihop alla ingredienser till marmeladen till en slät smet med en stavmixer eller i en blender. Om du använder frysta jordgubbar kan du tina de lite lätt innan du mixar. Det går också bra att mixa frysta jordgubbar, då blir marmeladen som en härligt svalkande sorbet innan den tinat. Häll upp marmeladen i en burk och låt stå och svälla i 15 min minst.
Fri från
Glutenfri, raffinerat sockerfri, mejerifri.